CAPELLA DE LA IMMACULADA CONCEPCIÓ DE MARIA DEL MAS BUSQUETS. PERAFITA. EL LLUÇANÈS. OSONA

  

Tinc molts i bons records de Perafita i de la comarca natural del Lluçanès, en la que exercia de sherpa la Irene Tironi Laporta, q.e.p.d

http://coneixercatalunya.blogspot.com/2011/01/capella-de-santa-margarida-de.html

http://coneixercatalunya.blogspot.com/2008/12/santa-margarida-de-vilaltellai-el.html

https://coneixercatalunya.blogspot.com/2011/01/mare-de-deu-del-remei-de-la-roca.html


Llegia a :

http://perafita.eu/construccions-religioses/

A Perafita existeixen varies capelles. La de Santa Margarita de Vilaltella, del segle XIII, tot i que per la part inferior dels murs pot ser considerada perfectament de finals del segle XI o principis del XII. El Santuari del Remei, edifici de planta rectangular bastit al segle XVIII, objecte de una gran devoció local. Sant Antoni Abat, adossada al mas Heures. Altres son la Capella de la Puríssima del Castell, la Immaculada Concepció de Busquets i la Capella de Sant Crist del Fossar (Cementiri).


El Joan Dalmau Juscafresa, m’enviava un enllaç :

https://patrimonicultural.diba.cat/element/la-immaculada-concepcio-de-busquets?fbclid=IwAR0A31sX4IO9wZg5IMkZVt5nh78KXBO4g-Vi2zokJkzvwH4JGG_D-snqB_Q

 

La capella de la Immaculada Concepció es troba adossada a la façana oest de la masia de Busquets.




 L'edifici és de planta rectangular amb teulada de doble vessant amb aigües a les façanes laterals, i els murs són de maçoneria de pedra irregular, parcialment arrebossats, amb cantonades diferenciades de carreus de majors dimensions.


La façana principal, orientada a l'oest, presenta un portal d'accés emmarcat amb brancals i arc rebaixat de pedra motllurada. A l'arc hi ha una data inscrita dins un segell esculturat: 1816 amb un dibuix i una petita creu intercalats. Als extrems de l'arc hi ha un dibuix esculturat que presenta una roda dentada amb una flor de sis pètals a l'interior. Sobre el portal hi ha un arc de descàrrega de maó parcialment tapiat per l'arrebossat escrostonat de la façana. Més amunt s'hi obre un òcul emmarcat amb pedra motllurada, i sota el carener hi ha la data pintada de 1830 amb una creu intercalada. Corona la teulada una petita creu de ferro.




La façana nord presenta un petit cos adossat construït amb maçoneria de pedra irregular i cantonades de carreus de majors dimensions amb teulada d'una sola vessant.. En ell s'hi obre una finestra emmarcada amb monòlits de pedra treballada.


A la façana sud s'hi adossa un cos que correspon a la cisterna de la masia de Busquets. Aquesta està construïda amb un coronament format per dos pilars amb capitell motllurat i una teulada piramidal de 4 vents molt pronunciats, que es recolza sobre la teulada de la capella.


La propietaria explica que abans dels dies foscos que començaven amb la revolta dels militars feixistes encapçalats pel general Franco , contra el govern LEGÍTIM  i DEMOCRÀTIC de la  II República hi havia hagut una imatge de la Sagrada Família dins la capella, que va ser saquejada

 Els antics masovers van ubicar a l'interior de l'església un molí fariner i també la van fer servir com a graner.


Em costava un gran esforç fer aquesta  més que minsa publicació, el dia 9.07.2021 patia una caiguda al carrer d’Irlanda de Castellar del Vallès, amb el resultat del trencament de l’húmer , el dit petit de la mà, alguna costella, i contusions generals.




L’any 2010, encara laboralment actiu, patia un accident quan cercàvem la Poua del Sailoic, al Moianès: 


http://coneixercatalunya.blogspot.com/2010/08/trencat-per-vacances.html


Més d’un any desprès acomplíem la nostra recerca :


http://coneixercatalunya.blogspot.com/2011/09/poua-del-saiolic-antic-terme-de-marfa.html


https://coneixercatalunya.blogspot.com/2011/09/poua-del-sailoic-ii-antic-terme-de.html


Toca pouar a la paremiologia,” A gran dolor, paciència major, perquè a qualsevol mal, la paciència és remei”


Espero i desitjo, que també  capella de la Immaculada Concepció , enceti el camí de la recuperació.

 

Comentaris