FAR DE S'ARENELLA. EL PORT DE LA SELVA. L’EMPORDÀ SOBIRÀ

 

El Feliu Añaños Masllovet avui fa anys, i ens regala un seguit de fotografies  - esplèndides com sempre -  del Far de Punta s'Arnella, i el seus voltants, al  terme del Port de la Selva, a la comarca de l’Empordà sobirà.




El far de s'Arnella fou projectat en el pla de reformes de l'enllumenat de costes i ports de l'any 1904.  Ens agradarà tenir coneixement a l’email castellardiari@gmail.com de l’autor del projecte, detalls com aquest,  marquen la diferència entre el REINO DE ESPAÑA i els països civilitzats que ens envolten.


Es va construir per una iniciativa del 1891 endegada  per la Sociedad de Salvamento de Náufragos de Girona.


Va ser inaugurat la nit del 16 de desembre de 1913.


 Després de diverses reformes, aquest far emet senyal de llum blanca - a 22 m sobre el nivell del mar- amb pampallugueigs de 1'5 segons.

 

La seva estructura arquitectònica, composta de casa i una torre quadrada amb cúpula va servir de model per a altres fars construïts a començaments del segle XX, en un segon programa de millora del sistema de fars de la costa espanyola. L'edifici original va inspirar la futura construcció del far de Tossa, que es va construir dos anys després. Durant un temps, a ponent, on hi havia l'entrada, s'hi va adossar la nova casa-vivenda del farer. A llevant al costat del mar, hi ha un mirador.


Patrimoni Gencat ens diu que està  situat al nord-oest del nucli urbà de la població del Port de la Selva, a la badia del Port de la Selva, sobre la punta de s'Arnella.

 

I el descriu com un edifici aïllat de planta quadrangular distribuït en planta baixa, amb la coberta de teula de quatre vessants i al centre una torre quadrada amb la part superior circular que integra el mecanisme del far. Les obertures són d'arc rebaixat amb els emmarcaments de pedra i els ampits motllurats sostinguts per mènsules treballades. Les de la façana principal són de mida més gran que la resta de paraments. Una prominent cornisa motllurada recorre tot el perímetre i presenta al damunt una barana d'obra massissa.

 

La construcció és bastida en petits carreus de pedra calcària disposats en filades, amb carreus de mida més gran a les cantonades i al sòcol. La torre de senyals està emblanquinada.


El diccionari català valència balear – el malson dels anticatalans – diu que el topònim Arenella, etimològicament  és un  diminutiu de arena.

Comentaris