CASA DE LA VALL D'ANDORRA

 

El Jordi Vila Juncá, sherpa emèrit dels Pirineus,  que exerceix de notari gràfic, narrador visual,  en diu Facebook, de les terres de l’Urgell sobirà i les comarques confrontades,  i l’Antonio Mora Vergés establien una joint venture, el Jordi Vila Juncá aporta les imatges, i , l’Antonio Mora Vergés fa la recerca d’informació, i confegeix la publicació que es penjarà en un blog, i al ensems us esperonem a compartir-la  amb TOTS  els mitjans informatius,  locals, comarcals, provincials, nacionals, de tot signe i  “color polític “  perquè en valorin la seva publicació,  en matèria de divulgació del Patrimoni històric de Catalunya, es del tot aplicable aquella norma bàsica de la publicitat “ que parlin de nosaltres, NI QUE SIGUI BÉ “, oi?

 

 


En aquesta ocasió m’envia imatges de la Casa de la Vall  que es va construir a finals del segle XVI a sobre d'una roca amb vista a la vall del riu Valira.


Era la casa pairal de la família Busquets.


 L'any 1702 va canviar d'ús: el Consell General (parlament andorrà) la va comprar i la va utilitzar com a seu principal fins al 2011.


Aquesta casa es va utilitzar com a lloc de celebració de les reunions dels representants de les parròquies del país i també feia de seu de la justícia. L'any 1962 es va reformar considerablement, entre d'altres coses per millorar-ne l'estat de conservació i la sala de sessions, i per equilibrar el conjunt de l'edifici.


El 2011, el Consell General es va traslladar a un altre edifici, també a Andorra la Vella.

 

Què es pot veure dins i fora de la Casa

 

La Casa de la Vall alberga espais interessants i sorpreses per als visitants: l'aspecte més destacat del disseny arquitectònic és la planta quadrangular amb tres crugies, típica de les masies senyorials. L'interior de la casa està dividit en tres plantes. A la planta baixa hi destaca l'espectacular Tribunal Penal, que conté mobiliari i decoració de fusta. A la primera planta hi ha la sala noble de l'edifici, anomenada sala dels Passos Perduts, en què pengen murals originals del segle XVI. En aquesta planta també hi ha la sala de sessions i la cuina, a més d'altres elements simbòlics de la casa, com ara la campana que es feia servir per cridar al ple o el misteriós armari de les set claus, on es guarden documents importants de la història del Principat, com ara el Manual Digest, un llibre sobre la història del govern i els costums de l'Andorra de mitjan segle XVIII. El segon pis, que abans eren unes golfes, s'ha condicionat com a sala multiús.

 

A l'exterior s'obre una plaça que permet contemplar el colomer i les façanes de l'edifici, construïdes amb la tradicional pedra lligada amb morter de calç i sorra. La coberta, de dos aiguavessos, és de pissarra i l'entrada principal té dovelles de granit. La plaça també té escultures recents que mostren alguns dels episodis més importants de la història d'Andorra, com ara la signatura del pariatge o el referèndum per a la Constitució de 1993. A la façana principal s’hi poden contemplar l'escut de la família Busquets i l'escut tradicional del Principat, que inclou el lema «Virtus, Unita, Fortior» (La virtut, unida, és més forta).

 

Com es pot visitar la Casa de la Vall d'Andorra

 

Per visitar la Casa de Vall cal comprar una entrada per 5 € (50% de descompte amb Passmuseu) a la recepció del mateix edifici. La visita es pot fer de forma lliure amb unes audioguies; si ho prefereixes, però, també pots demanar la visita guiada (amb un suplement d’1,5 €). En aquest cas, cal fer una reserva prèvia per telèfon o per correu electrònic. Atesa l'antiguitat de l'edifici, no està condicionat per a persones amb mobilitat reduïda.

 

Us esperonem a compartir aquesta entrada  amb TOTS  els mitjans informatius,  locals, comarcals, provincials, nacionals, de tot signe i  “color polític “  perquè en valorin la seva publicació,   recordeu SEMPRE  que  en matèria de divulgació del Patrimoni històric, es del tot aplicable aquella norma bàsica de la publicitat “ que parlin de nosaltres, NI QUE SIGUI BÉ “, oi?.

 

Comentaris