PONT DEL BOLACELL, BEGET. CAMPRODON. LA GARROTXA SOBIRANA

 

Matias En Mais Castanyer publica una fotografia, Pont medieval del Bulacell, franquejant la riera de Salarça, en el camí de Beget a Oix. Imatge de la dècada dels 60 del segle XX.




Patrimoni Gencatens diu; el pont de Bolacell és una construcció del segle XIV, malgrat que les úniques notícies que se'n posseeixen es remunten a la setzena centúria; consta en un capbreu del mateix nom, transcrit a l'Arxiu Parroquial de Beget.

 

En un document de l'any 1574 en esmentar els límits de la pairalia del Bolacell secita textualment: "…ut affrontat ab Oriente cum Riparia de Bolosso, et partim cum quintanals mansi vestri a meridie cum dicto quintanali partim et partim cum torrente de Conelles ab occidente cum vico publico tendente a Bageto ad Salarsiam et a circio partim cum dicto vico, et partim cum ponte de Bolassello".


Pont de l'antic camí de bast que mena cap a Oix, en vint minuts de caminada s'arriba al pont del Bolacell.


És una construcció medieval, bastida probablement en el decurs del segle XIV.


 Actualment el seu estat és lamentable, presenta quatre arcs, un de gros flanquejat per dos més petits a mà esquerra i un altre, igualment petit, a la dreta.


 És de pedra, presenta les baranes enrunades i està sobre la riera de Salarça, afluent de la riera de Beget per la dreta.


La pedra utilitzada per la seva construcció és poc escairada.


El pont va restar molt malmès després de les riuades de l'any 1979, que destruí quasi completament les baranes i el deixà intransitable per als vehicles.


Llegia la noticia – a la que em costa donar crèdit – de l’arranjament  per part del  Consorci de l'Alta Garrotxa / Garrotxa sobirana.

https://www.naciodigital.cat/elripolles/noticia/32194/consorci-alta-garrotxa-millora-pont-bolacell-camprodon




Furtar la informació relativa als arquitectes i/o artesans que participaven en una obra, qualificada ara com Bé cultural, és una més de les formes de “ dessolar la terra” que s’enginyaven  els enemics de Catalunya


Ens agradarà rebre més informació a l’email castellardiari@gmail.com


Aneu a a Garrotxa.

 

 

Comentaris