ERMITA DE LA MARE DE DÉU DE BASTANIST . MONTELLA I MARTINET. LA CERDANYA JUSSANA. LA VEGUERIA “ IN PECTORE “ - FINS QUAN SENYOR ? - DELS PIRINEUS

 

El mestre Enric Sànchez-Cid , em deixava un comentari a la publicació de :

 https://coneixercatalunya.blogspot.com/2021/10/santuari-de-la-mare-de-deu-de-bastanit.html?fbclid=IwAR0psm92HLA5V1e7wOuFutQwq8QECvp0a7_J9olSUdbGS4EnPfS7Iu3idEk


No massa lluny de Bellver, en direcció a la Seu d’Urgell, queda Martinet. Sortint de la població, a l’esquerra, s'agafa la ctra. a Montellà, però en arribar a una cruïlla cal deixar-la i seguir per la dreta. També es deixen les pistes a Beixer i a Estana, a la dreta.


Es passa pel Molí de Bramasac, a Víllec (4 km.), que fou construït el 1700 i deixà de funcionar el 1931. Més tard el feren reconstruí la família Pal-Boix per en Joan Genis Viladonmat, de 90 anys, conegut per Joan Carreter, de Martinet. A 3 km. més enllà, s'arriba al Santuari de la Mare de Déu de Bastanist. Més amunt hi ha el Refugi d’Aguiló: per aquest indret hi passa l’itinerari 17 Martinet-Bastanist-Martinet, fita 7.

El Santuari està situat en un antic lloc de passatge entre la Cerdanya i Gósol a uns 1200 m. d’altitud. Deuria tractar-se d'un annexa a un hospital o hospici, per la seva ubicació vora una collada.




Fotografia. Marcel·lí Gausachs i Gausachs (1891-1931

 

Fou saquejada pels francesos el 1790 i el 1808. Al seu costat s’aixeca, actualment, la Casa de Colònies i el Refugi Josep Planas. En el primer diumenge de maig té lloc un aplec on es reuneixen la gent de la comarca per la gran devoció a la Mare de Déu de Bastanist.


L’actual església està molt restaurada tant en el segle XVIII com en el 1949, quan es va descobrir la part romànica. Del segle XI es conserva el mur de tramuntana i l’absis que no es veu des de l’exterior. La porta s’obre a ponent, dovellada, i a la dovella clau hi ha una creu impresa, que la gent de l’indret diu que podia ser una mostra del pas dels Templers, però no hi ha constància documental. Edifici d’una sola nau rectangular, amb dues finestres en el mur nord i torre campanar emmerletada amb finestres a cada vent.


La primitiva imatge de la Mare de Déu va desaparèixer en el 1936. Estava assentava en un setial de 4 columnes de secció cilíndrica ornats amb motllures. Bruna de carnadures. La cara es allargada i de mirada fixa. La mà dreta reposava sobre la cama i la posició dels dits estaven per mantenir un cilindre o similar. La mà esquerra aguantava al Nen a nivell del seu braç dret. La túnica, amb tres plecs harmoniosos que només deixaven veure la punta de les sabates i el mantell que li feia de vel en forma de caputxa i se li encreuava davant del pit. Corona bonica ornamentada amb fulles.




L'Infant era assegut al mig de la falda i portava, també, corona. Vestit amb túnica i mantell, que deixava caure sobre l’espatlla esquerra en forma de toga. Amb la mà dreta beneïa i amb l’esquerra aguantava un llibre tancat recolzat sobre la cama. Data de la talla primitiva: a la meitat del segle  XII.

 

La invenció de la imatge va tenir lloc en el s. XVII quan un bou va indicar al pastor de Cal Pallarès de Vilec l'amagatall al peu d'un boix.


 Els artesans de la fusta, que fan estris de cuina, consideren que els boixos de la rodalia de Bastanist són els millors.


http://janonomar.blogspot.com/2019/04/llegendes-del-santuari-de-la-mare-de.html


http://indretsescbergueda.blogspot.com/2013/07/santuari-de-mare-de-deu-de-bastanist.html


https://algunsgoigs.blogspot.com/search/label/Bastanist%20%28de%20Bastanist%29


Enric Sànchez-Cid.

Comentaris