CASA MARCOS MANICH PARERA. SABADELL

 

La necessitat em portava , un dia més, fins a Sabadell, per recuperar-me dels efectes de la terrible caiguda que patia el dia 9.07.2021 ,  em calien els serveis dels fisioterapeutes.

 

I val a dir que espero que la Seguretat Social, autoritzi més sessions, perquè les seqüeles evolucionen lentament. Em fa patir , la extrema lentitud amb que es poden fer avui les gestions al C.A.P de Castellar del Vallès.

 

Està clar però, que “la cabra sempre tira a la muntanya”, i amb el mòbil – encara no puc manipular la càmera fotogràfica - , retratava la façana de l’edifici entre mitgeres, al número 58 del carrer Blasco de Garay - marí i inventor de naixement incert - , format per planta baixa, pis i terrat superior. A la planta baixa hi ha la porta d'accés a la banda esquerra i una finestra a la dreta. Al primer pis hi ha un balcó de dues obertures i, al coronament, una barana esglaonada de terrat. Cal destacar, del conjunt, la seva senzillesa compositiva, amb elements decoratius de maó vist (al damunt de les obertures i al coronament de l'edifici), ferro (barana del balcó i de la finestra) i esgrafiat.

http://www.sabadell.net/Fitxes/FitxesPepps/pagines/M04-B.htm


 


La façana, amb decoració modernista, és estucada amb els arcs de les obertures perfilats amb maó vist. Aquests arcs mixtilinis de les portes i del finestral de planta baixa tenen la part central del seu intradós rebaixat i els extrems esglaonats.


Em sorprenia  llegir que segons fonts orals consultades, la construcció de l'obra es va realitzar durant la dècada dels anys 20.

 

El 1992 la façana fou restaurada. Com és mal costum, no hi ha dades de l’autor d’aquesta restauració, ens agradarà te4nir-ne noticia a l’email castellardiari@gmail.com   

 

La fitxa del C.O.A.C. apunta la possibilitat que l'autor pogués ser l'arquitecte Josep Renom i Costa.

 

No dono CAP CREDIBILITAT a aquesta hipòtesis, i em faig meva la tesis del Valentí Pons Toujouse , que altrament corrobora també l’Ajuntament de Sabadell:

https://vptmod.blogspot.com/2019/07/sabadell-casa-marcos-manich.html?m=1

 

Joaquim Manich i Comerma (1882 - 1976),  va fer per encàrrec del seu pare, Marcos Manich Parera varies cases al carrer Blasco de Garay, de les que únicament resta aquesta.




http://ca.sabadell.cat/pdf/PE-122/PE-122cata03.pdf

 

A la sortida passava per la redacció del Diari de Sabadell, sabadell@diaridesabadell.com  , on els oferia publicar en el seu mitja, aquests apunts sobre el patrimoni històric.

Comentaris