IN MEMORIAM. ELS CAPUTXINS A OLOT.

 

Jordi Pujiula i Ribera (Olot, 1947-2011), escrivia a :

https://www.olotcultura.cat/wp-content/uploads/2018/06/33.pdf?fbclid=IwAR3nacFIZ9XamvnGgIHrfxNJNmgcfufIl1kbTUHJa7BxrtLN0zFvs2lfBpk


L’orde dels frares caputxins s’instal·là a Olot, a petició del govern de la ciutat, a partir de 1627, que és quan es féu l’acte de fundació i es posà la primera pedra de l’església.


Aquest primer convent, situat en el lloc que avui és la plaça Clarà, funcionà fins al 1835, una de les dates cícliques del mal temps per als religiosos, quan la comunitat fou exclaustrada i l’església i el convent quedaren abandonats.


Uns edificis que, per trobar-se fora dels murs de la ciutat, foren baluards cobejats i centre de fortes lluites durant la primera carlinada; fins al 1850, quan les restes d’aquell primer convent de caputxins foren venudes per l’estat i ben aviat començà allà mateix la urbanització del que seria el Camp de Mart, precedent de l’actual parc.


L’any  1884, les autoritats locals decidiren que seria convenient el retorn de la comunitat a Olot, ja pels bons records que havien deixat, ja com a desgreuge de les actuacions dutes a terme en  període de la Desamortització.


 La primera pedra fou col·locada amb tota solemnitat a primers de l’any següent, en uns terrenys al sud de la ciutat, entre Can Vayreda i el riu.


Els caputxins s’instal·laren al seu nou convent pel juny de 1886, un edifici que tenia al seu davant només l’extens pla de Llacs.


La tasca dels caputxins a Olot no es limità mai als aspectes estrictament religiosos, sinó que oferiren una bona mostra de treball intel·lectual i d’auxili social.


 Aquesta situació es perllongà fins a l’alçament armat dels militars feixistes encapçalats pel  general Franco contra el govern LEGÍTIM i DEMOCRA`TIC de la II República , quan l’església i elconvent foren incendiats i completament  destruïts i es perdé un valuós patrimoni per a la ciutat, en especial la seva biblioteca.


La victòria dels sediciosos – que havien tingut l recolzament de la Jerarquia de l’església catòlica -  facilita  que , l’edifici es reedifiques  sota la direcció de l’arquitecte Josep Danés i Torras (Olot, 1891 – Olot, 1955, i els caputxins s’hi reinstal·laren el 1943, fins que abandonaren definitivament Olot, el 1972.


 La fotografia correspon a l’any 1919 i és obra de Joaquim Castells Simón (Arenys de Mar, 1874-1941), un conegut fabricant de  randes i afeccionat a la fotografia, corresponsal gràfic de diverses publicacions estatals, que va deixar una extensa obra, d’alt valor etnològic i històric, al llarg dels seus viatges pel país.




https://www.academia.edu/43223111/Joaquim_Castells_i_Simon_1874-1941_._Uns_apunts_biogr%C3%A0fics


Pels seus lligams familiars – el fill estudià als escolapis d’Olot–, féu moltes fotografies de la nostra ciutat i els seus entorns.


https://www.monestirs.cat/monst/garrot/gt08capu.htm


Olot no ha tingut cura del seu patrimoni històric

Comentaris