LA CASA NOUVILAS DE FIGUERES. O COM FER CAIXA AMB EL PATRIMONI HISTÒRIC DE CATALUNYA

 

Llegia que l’Ajuntament de Figueres es vol despendre d’un edifici que comparaven conjuntament amb el Consell Comarcal de l’Empordà sobirà, l’any 2008.; la casa Nouvilas , família originaria de Castelló d'Empúries.





https://upcommons.upc.edu/bitstream/handle/2099.1/21962/04%20Casa%20Nouvilas_%20elements%20importants.pdf?sequence=5&isAllowed=y

La Casa Nouvilas data de l’any 1871 i va ser construïda pel mestre d’obra Josep Mª Bernils i Mach. Ens temem un error, Josep Maria Bernils i Mach (Figueres, 16 d'agost de 1929 – 30 de juny de 2011) va ser un historiador català, cronista oficial de la ciutat de Figueres. Sembla més versemblant que l’autor fos l’Alexandre Comalat i Garriga (  Figueres, 1841+ Figueres,  11 d'agost de 1913) o l’arquitecte Josep Roca i Bros (Abrera, Barcelona, 1815 - Figueras, Gerona, 1877).


Va ser inicialment promoguda pel joier Josep Gironella Rodó, però aviat va passar a ser propietat de la família Nouvilas, grans empresaris de Castelló d’Empúries i família de tradició militar. El general Godofredo Nouvilas Aldaz ( Madrid, 2.X.1869 – Ferrol (La Coruña), 20.X.1929 ), fill del també general,   Ramon Nouvillas i Ràfols (Castelló d'Empúries, 18 de desembre de 1812 – 30 de maig de 1880) ,   va ser nomenat fill adoptiu de Figueres per aconseguir crèdit estatal per la construcció d’unes escoles públiques (actual CEIP Sant Pau,  a la parcel•la contigua al jardí posterior de la casa Nouvilas

http://totsonpuntsdevista.blogspot.com/2015/02/ceip-sant-pau-figueres-girona-catalunya.html

http://www.xtec.cat/ceipsantpau/la%20nostra%20escola/historia.htm


Patrimoni Gencat el descriu com ; edifici entre mitgeres de planta baixa, pis i golfes, ordenats en tres cossos separats per pilastres adossades.


A la planta baixa el cos central presenta portal en arc de mig punt amb una finestra a cada costat, una distribució igual es repeteix als dos cossos laterals.


Al pis principal el cos central està definit per una balconada correguda amb tres sortides emmarcades per pilastres adossades d'ordre no definit amb fulles d'acant, que suporten unes llindes ornamentals.


En els cossos laterals hi ha dos finestrals a cada costat emmarcats per motllures verticals, arquitrau i frontó amb volutes i un element floral central. Les golfes presenten finestrons a tota la façana.


Corona la façana cornisa, balustrada i terrassa de cobriment


Edifici situat al centre històric de la ciutat, al carrer  Nou, 78.


En la data de la compra era alcalde Figueres, Santiago Vila i Vicente, més conegut com a Santi Vila, (Granollers, 15 de març de 1973), ara ho ès l’Agnès Lladó i Saus (Figueres, Alt Empordà, 3 de gener de 1979) escollida nova alcaldessa de Figueres, en substitució de Jordi Masquef i Creus, amb el suport del Partit dels Socialistes de Catalunya, Guanyem Figueres i Canviem Figueres.


La proposta compta amb els vots favorables dels partits anticatalans

http://blogs.elpuntavui.cat/societat/article/2065636-figueres-modifica-el-poum-per-vendre-la-casa-nouvilas.html?ItemId=2784


Està clar que a Catalunya, no li calen enemics – i en té molts, oi? -, només amb els amics, ja anem de dret al desastre.

Comentaris