L'ESPUNYA. LA VALL DE BIANYA. LA GARROTXA

 

El Matias En Mais Castanyer, publica una fotografia de la masia Espunya  a la Vall de Bianya, llegia que està situada  al  vessant nord de la serra de Sant Miquel del Mont, a uns 800 metres  d'altitud, en un indret molt assolellat, des d'on es veu una bonica vista panoràmica sobre la plana bianyenca. S'hi arriba per la carretera N-260, en direcció a Ripoll. En arribar a la Serrota, casa que queda al costat mateix de la carretera, s'ha d'agafar la pista que queda a la dret




La masia ha estat reformada en diverses èpoques, amb afegits que l'han anat modificant per tots costats, l'Espunya no ofereix res que, arquitectònicament, sobresurti. En algunes obertures hi ha llindes que tenen gravat el nom del membre de la familia que hi féu fer obres, com Barthomeu Espuña i Pera Spunya. En una altra hi consta la data de 1636 i en la de la porta del corral hi ha gravat l'any 1789. Conserva alguns mobles antics, com un armari que du data de 1772.

 

La tradició popular diu que l'Espunya és la casa més vella de Bianya


 Els Spunya ja hi vivien en l'època medieval i pel desembre de 1611 el segrestador de l'abadia de Ripoll féu un nou establiment del mas i els seus agregats a favor d'Esteve Spunya, senyor útil i propietari de la finca, prèvia prestació de sagrament i homenatge a l'abat i amb obligació de fer-hi, ell i els seus descendents, continua residència en la condició d'afocat. S'havien perdut o no existien, en aquell moment, velles escriptures sobre el predi. De llavors ençà, la família Espunya continuà com a propietària de la casa.

 

Poseu a Garrotxa a la llista d’indrets d’obligada visita, i al ensems - si us estimeu la vida – eviteu visitar Palència, almenys fins que s’hagiempresonat al Pablo Casado Blanco (Palència, 1 de febrer de 1981)

Comentaris