IN MEMORIAM DE L’ESGLESIA PAROQUIAL DE BANYERES, ADVOCADA A SANT JOAN I SANT VICENÇ. LAVANSA I FORNOLS. L’URGELL SOBIRÀ. LA INFORTUNADA VEGUERIA DELS PIRINEUS

 

De l’església de Banyeres, advocada Sant Joan i Sant Vicenç, al terme de Lavansa i Fórnols,   abandonada com la resta del poble, n’escriuen el  Joan-Albert Adell i Gisbert i Maria Lluïsa Cases i Loscos , a :

 https://www.enciclopedia.cat/ec-catrom-0622102.xml


Edifici d’una nau, coberta amb una volta de canó apuntada en la seva meitat de llevant, i tapiada, de perfil rebaixat en la seva meitat de ponent; ambdues són separades per un arc toral apuntat, que arrenca de sengles pilastres amb impostes bisellades. La nau és capçada, a llevant, per un absis semicircular, obert mitjançant un simple plec que conforma l’arc presbiteral. La conca absidal és tancada per un envà que forma l’altar. A tots dos costats de l’absis, en els murs de la nau hi ha dues fornícules o nínxols rectangulars, oberts per un arc dins el mur, dels quals, el del mur sud presenta una finestra d’una sola esqueixada. Tot l’interior és enguixat i decorat, cosa que no permet d’escatir les característiques dels paraments, ni la relació dels diferents elements amb l’obra original.

 

La porta, en arc de mig punt, dovellat, s’obre en la façana de ponent, on també hi ha un ull de bou i un senzill campanar d’espadanya d’un sol ull. Al centre de l’absis, tapiada interiorment, hi ha una altra finestra, de doble esqueixada.

 

L’aparell és format per carreus irregulars disposats en filades que tendeixen a una certa uniformitat.

 

Tot i que és difícil en el seu estat actual de precisar una filiació cronològica, l’estructura dels suports interiors fa pensar en una datació avançada, potser ja dins el segle XIII, per a aquesta senzilla obra rural


La visitaven la parella romànica, la Rosa  i el Miquel, que  malgrat estar MOLT bregats  es manifestaven colpits per la incúria i l’abandó en que es troba aquest temple.







http://coneixercatalunya.blogspot.com/2012/01/banyeres-les-runes-de-sant-joan-i-sant.html


El topònim segons el diccionari català valència balear etimològicament deriva  del llatí balnĕarĭas ‘lloc de banys’.  El món ha canviat molt, oi?. I Certament no per bé.


L’empresa ESGLÉSIA CATÒLICA DEL REINO DE ESPAÑA, que és una escissió  herètica de l’església romana, admet haver-se adjudicat de forma il·legal la titularitat dominical de molts bens immobles, i alhora contempla la destrucció del Patrimoni Històric sense fer res.

https://elpais.com/sociedad/2022-01-24/la-iglesia-admite-que-tiene-un-millar-de-inmuebles-que-no-son-suyos.html


Esperem que el bon Déu, liquidi ben aviat a tota aquesta colla de delinqüents i als que de forma activa o passiva els ho facilitaven.  Uns i altres estan maleïts davant de l’Altíssim.  

 

 

Comentaris