ALÀS A VISTA D’OCELL. ALÀS I CERC. L’URGELL SOBIRÀ. LA VEGUERIA “ IN PECTORE” DELS PIRINEUS

 

El Jordi Vila Juncá va retratant a vista d’ocell l’Urgell sobirà, en aquesta ocasió ho feia  amb el poble d’Alàs  que fou municipi independent fins el 1970, any  en que “ manu militari s’integrava  juntament amb a l’antic municipi de Cerc, formant el nou terme municipal d’Alàs i Cerc. La festa major se celebra pel juliol.





A més de la caseria agrupada entorn de l’església, ben a prop hi ha com un petit raval amb algunes cases. L’església parroquial és dedicada a sant Esteve. És capçada per un absis semicircular, potser d’origen romànic, i té una sola nau, coberta amb volta de creueria, a banda i banda de la qual s’obren petites capelles laterals.


L’església de Sant Esteve és citada ja el 819, en l’acta de consagració de la catedral d’Urgell.

https://coneixercatalunya.blogspot.com/2021/08/esglesia-parroquial-dalas-advocada-al.html


Sembla que antigament hi havia hagut un castell, ja que és documentat que el 1538 era en reparació per causa dels danys que havia sofert tant per part del vescomte de Castellbò com pels Cadell, que posseïen el castell proper d’Arsèguel. No es coneix, però, si era emplaçat al poble mateix o en un lloc proper.


Rere el poble, envoltant-lo, hi ha els altiplans de Sant Miquel, de Banat i el puig de Sanatge


Al fons de la fotografia s’aprecia la Seu d’Urgell  que d’ençà de l’any 1900 a quadruplicat la seva població, i supera amb escreix el 60% de tota la població de la comarca.


  In pectore és una expressió que fa servir església catòlica ,apostòlica i romana,  per ocasions en que  el sant Pare  nomena un bisbe, o un  cardenal, reservant-se però, fer-ne  la proclamació pública, sovint per protegir a l’escollit.  Penseu en règims “ no democràtics”


No sabem les raons que té la Generalitat “ de Barcelona per no desplegar – permeteu l’expressió planera - “ d’una punyetera vegada “ , la divisió territorial de Catalunya

Comentaris