IN MEMORIAM DE L’ESCOLA PARROQUIAL DE LA SANTA CREU D’HORTA, ANTERIOR A LA DICTADURA FRANQUISTA. OSOR. LA SELVA

https://latribunadelbergueda.blogspot.com/2013/07/sant-jaume-de-la-santa-creu-dosor-la.html




http://www.turismescf.cat/ca/punts-dinteres/l/1055-santa-creu-dhorta.html


El primer esment de l’església de Santa Creu d’Horta data del 902, i va ser sufragània de Sant Pere d’Osor fins al 1855, en què va esdevenir parròquia independent. Tanmateix, als segles XIII i XIV ja havia tingut capellà propi, i va ser en aquest moment (segle XIV) quan va canviar la seva advocació per la de Sant Jaume.

 

Va ser afectada pels terratrèmols del segle XV, i va sofrir importants remodelacions al segle XVIII, que li van donar l’aspecte actual, d’estil barroc-neoclàssic. Es va fer un presbiteri nou i es van obrir capelles laterals. La façana és senzilla, amb porta d’arc rebaixat, fornícula, ull de bou i respirall. El campanar és de torre quadrada i teulada piramidal i resta en bona part ocult per l’edifici adossat de la rectoria, de tres plantes i originari del segle XIX.


S’esmenta aquesta rectoria com un lloc juntament amb el Sobirà, on s’impartia docència.

https://relatsencatala.cat/relat/el-sobira-de-santa-creu-dhorta/1045454


https://algunsgoigs.blogspot.com/2019/07/goigs-sant-bernat-el-sobira-de-santa.html?m=0

Escrivíem suara, en la llengua catalana “ molt estimada del bon Déu “, el mot escolà , fa referència alhora al que  ajudava al capellà en els actes litúrgics, i al que va a  l’escola.

 

L’església catòlica catalana anterior a la dictadura franquista actuava de forma cristiana. Hi ha qui pensa, que la Jerarquia  es va vendre “l’ànima al diable “ en recolzar l’alçament contra el govern LEGÍTIM i DEMOCRÀTIC de la II República, i tancar els ulls davant els abusos, que es feien – i es fan   pels  descendents dels  “guanyadors” d’aquell crim execrable.


 Ens cal la vostra ajuda, o almenys la vostra complicitat compartiu aquestes publicacions ,i el nostre prec perquè ens facin arribar imatges i dades d’edificis escolars anteriors i/o coetanis a la dictadura franquista a l’email castellardiari@gmail.com


Catalunya us ho agrairà.


Ah!,  convoquem “ urbi et orbe” a la ciutadania de Catalunya,  a les seves entitats, a les administracions , a,.., per organitzar un reconeixement nacional  l’any  2023 , en el primer centenari de la mort del Dr. Valentí Carulla i Margenat (Sarrià, 5 d'agost de 1864 - Barcelona, 22 d'octubre de 1923)    que  al servei de la Mancomunitat de Catalunya ,  va obrir entre 1913 i 1923 fins a 120 col·legis en municipis de Catalunya.

Comentaris