IN MEMORIAM. L’ESTUDI DE VILIELLA. LLES DE CERDANYA. EDIFICIS ESCOLARS DE CATALUNYA ANTERIORS A LA DICTADURA FRANQUISTA

 

El Jordi Vila Juncá desenvolupa una recerca infatigable dels edificis escolars anteriors i/o coetanis a la dictadura franquista, en aquesta ocasió m’enviava fotografies de l'Estudi de Viliella , al terme de Lles de   Cerdanya, arranjat ara, com a local social.

 




Al caire del cingle sobre la vall de la Llosa, a tramuntana de Lles, hi ha el poble de Viliella (1 550 metres ), el més septentrional del municipi.




Vora el torrent de Viliella, que aflueix per la dreta del riu de la Llosa, l’església parroquial és dedicada a sant Sebastià.


El lloc s’anomenava antigament Valiella i a la primera meitat del segle XIV pertanyia als Cadell.


El poble celebra la seva festa al final de juliol.


El Castell de Viliella (documentat antigament Valiella, era dominat de fet pels comtes de Foix i vescomtes de Castellbò, al segle XIV, en què el domini eminent i la jurisdicció criminal pertanyien, però, als reis de Mallorca. Al segle XVII eren llocs de baró de Lles


El sostre demogràfic de Lles de Cerdanya s’assolia al cens de de 1857 amb 1304 ànimes, i es tancava l’any 2021 amb 288 habitants de drets, 21 dels quals tenen el seu domicili a Viliella, on llegia que s'estan restaurant algunes de les seves cases de pedra, encara  però, com per arreu, n'hi ha d'abandonades.


COMPARTIU “ URBI ET ORBE “




Ens agradaria molt  poder “ recuperar” , a l’email castellardiari@gmail.com  les imatges dels edificis escolars que per intermediació del   Dr.  Valentí Carulla i Margenat (Sarrià, 5 d'agost de 1864 - Barcelona, 22 d'octubre de 1923)  s’aixecaven  a tot Catalunya i les Illes Balears ,  pensem que envoltats com estem de “ persones prescindibles “   Catalunya  li ha  de  retre  un homenatge en ocasió del centenari del seu traspàs a aquest català universal, que sens dubte s’ho mereixia a la seva època i s’ho  mereix avui .

 

Comentaris