LA TORRE CARLINA DEL PUIG CANADELL. SANT JOAN LES FONTS. LA GARROTXA

 

Llegia que està ubicada al puig de Canadell (Serra de Vivers):   el casal fortificat  es pot datar al segle XIX,    és de base quadrada, bastida amb pedra sense escairar i les obertures fetes amb rajols. Va disposar de baixos, amb un possible empostissat en el terra. Té una filera d'espieres (en nombre de set) a cada costat, excepte per la façana sud, on s'hi va obrir la porta d'entrada, protegida per dues espitlleres per banda.


El primer pis tenia el terra de fusta, sostingut per bigues de fusta. En el centre de cada costat hi ha una gran obertura de rajols i dues espitlleres per banda.


El segon pis va disposar, possiblement, d'una llar de foc. Una filera d'espitlleres a les quatre cares, que es repeteixen en el tercer pis, defensaven aquest petit fortí.


Va disposar de cisterna, que encara es conserva en la façana de llevant.


 Tot el conjunt estava voltat per uns murs de més d'un metre i mig de gruix.


Actualment és  propietat  de l’Ajuntament de Sant Joan les Fonts.




https://radiolot.cat/noticies/historica-torre-canadell-passa-mans-lajuntament-sant-joan/

La frase “  I als carlins que els mati Déu; si no, per què els creava” té més d’un significat :


Es diu, especialment, quan algú es vol desentendre d'alguna feina o d'una cosa que no li acaba de fer el pes. Aquesta dita s'atribueix a un militar liberal de la guerra dels Set Anys, o Primera Guerra Carlina (1833-1840), cansat d'afusellar soldats carlins.


Hom diu que també es fa servir  per manifestar complaença en alguna celebració, generalment un àpat. La frase té el seu origen de quan l'assentament liberal d'Olot de matinada va anar a les Preses a demanar voluntaris per anar a lluitar contra els carlins, i els nois, plens de son, van contestar amb la frase esmentada.




Dissortadament però,  seria la col·laboració amb  els militars revoltats contra la II República encapçalats pel general Franco, el que portaria quasi a la desaparició del Carlisme.

Comentaris

Publica un comentari a l'entrada

Exercint el seu dret de rèplica ens ajuda a contrastar la informació