MONTANT DE TOST. RIBERA D’URGELLET. L’RGELL SOBIRÀ, LA VEGUERIA “ MÀRTIR “ DELS PIRINEUS

 

El Jordi Vila Juncá publica una fotografia a vista d’ocell de Montant de Tost del que no en diu gaire cosa l’Enciclopèdia de “ Barcelona “ ; Poble (1 136 metres  alt.) del municipi de Ribera d’Urgellet, l’Urgell sobirà, dins l’antic terme de Tost.




És situat als vessants meridionals de Purredon, sobre el congost de Tresponts. És format per tres nuclis: Espalaguer, el més densament poblat, Espalagueró i les Cases. L’església de Santa Coloma era sufragània de Sant Martí de Tost.

http://coneixercatalunya.blogspot.com/2020/12/esglesia-parroquial-de-montan-advocada.html

En diuen alguna cosa a :

https://montantdetost.wordpress.com/2012/03/14/on-esta-montant-de-tost/

L’església de Santa Coloma de Montant era sufragània de la de Sant Martí de Tost. D’aquesta parròquia s’ha traslladat la campana. Al camí de Tost cap a Montant, hi ha l’ermita preromànica de Sant Germé, . Procedents d’aquesta esglesiola es conserven tres imatges de sant Germà d’èpoques diferents; la més antiga, obra rústega, és de tradició romanicogòtica; l’altra és potser del segle XVII, però força arcaica, i la darrera, més barroca, sembla de la fi del segle XVIII.




https://ca.wikipedia.org/wiki/Sant_Germ%C3%A0_de_Ribera_d%27Urgellet

A l’entorn d’aquest poblet hi ha unes restes megalítiques molt interessants, que ens confirmen l’antiguitat del poblament de la zona, que té l’origen a l’època prehistòrica.


Poseu l’Urgell sobirà, la desitjada i necessària Vegueria dels Pirineus que inexplicablement està “aturada  als despatxos de la Generalitat de “ Barcelona”, i Catalunya a la vostra agenda.

Comentaris