POLIG I LA SEVA CAPELLA ADVOCADA A SANT JOSEP. LA BARONIA DE RIALB. LA NOGUERA.

 

El Jordi Vila Juncá publica una fotografia on apareix la Capella de Sant Josep de Polig,  dadata l’any 1817, aïllada del poble nou, vora del conjunt fortificat.




Té la planta rectangular, volta interior i façana principal amb porta dovellada, senzill rosetó en un sol carreu i petita espadanya feta amb un obús.



Jordi Contijoch Boada. 2010. Vista interior de la capella.



http://campaners.com/php/campanar.php?numer=7576


La vila closa de Polig s’organitza al voltant d’una plaça i d’un carrer. A la plaça, situada al mig de la petita població, s’obria el portal orientat a llevant. Al costat sud del portal hi havia el forn de pa, de tota la gent del poble, i la premsa o trull. Aquesta plaça fa uns 11, 5 metres  per uns 6 metres . De l’angle nord-oest de la plaça surt un carrer cap al nord que fa uns 2 metres  d’ample. Les cases tenen una longitud —del carrer a l’exterior— d’uns 6 metres . La major part de les construccions que actualment hom hi veu són d’època moderna, tot i que l’urbanisme és segurament medieval. Tanmateix, a la banda est del carrer, hi ha un pany de mur de 6 metres  de llarg i d’1,5 metres  d’alt, fet amb carreus grans (20 × 40 cm), ben arrenglerats, que pot ésser perfectament de l’època medievals, així mateix, a la part baixa de les parets exteriors de les cases, ja a fora, a la banda sud, hi ha entre les pedres fragments de muralla fets amb carreus grossos, col·locats en filades. També a la banda de ponent, coincidint amb la cara exterior dels habitatges, hi ha diverses filades segurament medievals




Facebook, m’estirava les orelles per la campanya per honorar en el centenari del seu traspàs a Valentí Carulla i Margenat (Sarrià, 5 d'agost de 1864 - Barcelona, 22 d'octubre de 1923).


Sembla que els desagrada profundament que reivindiquem la memòria d’una persona excepcional en la història de la humanitat, per la seva condició de català.


Bé, insisteixo;  ens agradaria molt  poder “ recuperar” , a l’email castellardiari@gmail.com  les imatges dels edificis escolars que per intermediació del   Dr.  Carulla  s’aixecaven  a tot Catalunya i les Illes Balears ,  pensem que envoltats com estem de “ persones prescindibles “   Catalunya  li ha  de  retre  un homenatge en ocasió del centenari del seu traspàs a aquest català universal, que sens dubte s’ho mereixia a la seva època i s’ho  mereix avui .


Comptem amb TOTHOM


Recuperàvem alguns edificis escolars de la Baronia de Rialb :

http://latribunadelbergueda.blogspot.com/2015/10/antiga-escola-del-puig-la-baronia-de.html

https://latribunadelbergueda.blogspot.com/2021/02/reflexions-davant-de-la-fotografia-de.html

https://latribunadelbergueda.blogspot.com/2014/09/les-escoles-publiques-de-la-baronia-de.html

https://latribunadelbergueda.blogspot.com/2015/10/antiga-escola-de-la-torre-la-baronia-de.html

https://latribunadelbergueda.blogspot.com/2015/10/antiga-escola-del-puig-la-baronia-de.html

https://latribunadelbergueda.blogspot.com/2015/10/antiga-escola-de-pallerols-la-baronia.html

https://coneixercatalunya.blogspot.com/2018/04/in-memoriam-de-lescola-publica-de-la.html

http://latribunadelbergueda.blogspot.com.es/2014/09/les-escoles-publiques-de-la-baronia-de.html

http://escoladepallerols.blogspot.com.es/

http://latribunadelbergueda.blogspot.com.es/2015/10/antiga-escola-del-puig-la-baronia-de.html

http://latribunadelbergueda.blogspot.com.es/2015/10/antiga-escola-de-la-torre-la-baronia-de.html

http://latribunadelbergueda.blogspot.com.es/2015/10/antiga-escola-de-pallerols-la-baronia.html


Entre nosaltres, en tenen fins al capdamunt  aquestes “ limitacions  imposades “ manu militari “ per aquesta gentussa de fachebook

Comentaris