CAN VOLART / MAS TORNER . VEINAT DE TREIÀ. ARGENTONA. EL MARESME

 

Li demanava al Joaquim Graupera Graupera, el nom d’una masia que publicava al facebook, i em contestava;  can Volart




Patrimoni Gencat li dedica una minsa informació; construcció del segle XVIII reformada a principis de segle XX.  Com és mal costum d’aquest dissortat reialme, cap dada de l’autor, sou pregats de fer-nos-ho saber a l’email castellardiari@gmail.com


Presenta planta baixa i dues plantes pis amb un annex lateral amb obertures amb arc de mig punt.

 

A la façana principal hi ha el portal d'accés amb arc pla al damunt del que hi ha el balcó. Seguint aquest eix de simetria central trobem un ull de bou amb un rellotge de sol. L'edifici acaba amb una barbacana interrompuda al centre per un capcer amb merlets acabats amb rajola vidriada de color verd.


La descripció palesament no es correspon amb la imatge


El Mapa de Patrimoni ens diu; Masia de tres cossos, de planta baixa i pis, amb teulada a dues aigües. Disposa de diversos cossos afegits, així com de safareig i font, situats a l'era. També tenia un forn, situat al pati de la casa. A la part del darrera té un pati porxat, amb un accés independent. El bon estat en què es troba permet apreciar el portal original, adovellat, i els remats de la façana principal, d'estil barroc.   Com és mal costum d’aquest dissortat reialme, cap dada de l’autor, sou pregats de fer-nos-ho saber a l’email castellardiari@gmail.com


Llegia l’excel·lent publicació de l’ Enric Subiñà i Coll :  els masos de Sant Jaume de traià


Can Volart és una  masia d'aspecte barroc, recentment restaurada i reconstruïda pel seu propietari. Té tres cossos perpendiculars a la façana, el celler en el cós posterior paral·lel a la façana, i teulada a dues vessants amb frontó al davant. Actualment s’ha rebaixat la terra de la part de llevant, deixant visible una cisterna, i s'han afegit  diverses finestres de pedra en els laterals. frontal i en la part posterior, dins del  celler, que té el sostre descobert.


AI davant, en el safareig, es conservava un plafó de rajoles de! 1786, avui preservada en l’interior de la masia, amb la figura de l'arcàngel Sant Miquel, molt similar a la de Cal Ànima


Creiem que es va construiré ntre el 1785 i 1786, arran de la partició del mas Torner Í les seves terres entre Josep Anton Caralt Andreu i Miquel Torner i Matas.


Aquest últim  féu construir la masia, i hi morí el 1789. La seva muller Franciscà Presas i Boet moriria el 1808 Í fou enterrada en la capella de Sant Jaume, tot i que la seva voluntat era de ser enterrada a Santa Maria de Mataró com demanà al testament. Creiem que fou el primer enterrament des de l'època alt medieval que es féu en l'esmentada capella.


El seu fill i hereu Miquel Torner i Presas el 1808 "morí de mort violenta per invasió de las tropes franceses a esta de Mataró". Ell però s’enterrà a Santa Maria, no així la seva muller Teresa Melé  Grau que el 1816 fou enterrada a Sant Jaume, tal i com aquesta demanà en el seu testament: "elegesch la sepultura al cos meu fahedora en la Yglcsía de Sant Jaume del veynat de Trayà".


El 1819 el seu fill Miquel Torner i Melé, aleshores practicant de notari de Mataró, necessita diners per poder pagar la legítima del seu germà Josep, adroguer de Barcelona, donat que el pare Miquel Torner havia mort sense testar, i els dos germans havien arribat a un pacte per repartir-se l'herència. Per aconseguir-los decideix vendre, per 10.000 lliures, l'heretat que tenien a Traià als conjugues Epifani de Fortuny i Wanosternoon i Maria Teresa Saniromà i de Cuardia, que estava formada per la masia i 39 quarteres d'horta , vinya i erm i també una peça de terra de 5 quarteres de "vinya molt vella en la qual esta construïda la capella de Sant Jaume Apòstol”.


Maria Teresa Santromà en el seu testament fet el 1845 demana de ser enterrada en la capella de Sant Jaume de Traià, "Í que no se atén mis pies y manos como se suele practicar". Efectivament s'hi enterrà el 1848 en motiu de la seva mort.


El seu fill i hereu Carles, casat amb Bernarda de Carpi i Berarc moriria a Barcelona el 8 de setembre de 1881, data en què va esfondrar-se la capella de Sant Jaume, segons Francesc Carreras i Candi (Barcelona, 5 de juliol de 1862-1937) com a malefici per trencar la tradició d'enterrar-se allí els membres de la família.





El seu hereu Epifani de Fortuny Í de Carpi fou l'últim possessor de la masia, el qual la va vendre el 1898 a Josep Rafael Carreras i Bulbena, tot i que bona part de les terres passaren a mans de Gertrudis  Clivillés, vídua de Ginés Marià i dues petites parts al barceloní Eduard Mercader Sacarella i a Francesc Carreras Candi.


Josep Rafael ven la finca el 1924 a Caietà Marfà Clivillé, propietari de Ca l'Ànima, el qual en féu donació al seu fill Eduard Marfà Mercader el 1943. Actualment és del seu fill Oriol.


Pel que fa als masovers, el 1837 n'era Jaume Recolons, i el1880, Francesc Abril Pallarolas i la seva muller Eulàlia Calvet  Ametller. Aquests no van tenir fills i fou la neboda Joaquima Barrera Calvet, casada amb Carles Illa Font, qui seguí en la casa.


El 1945 restaven a la Can Volart la Joaquima t el seu fill Josep.


Veiem la concordança parentiva entre les veïnes cases de Can Volart i Ca l'Anima.


Quan els combustibles tornin – si ho fan algun dia – a tenir preus “ raonables”, poseu Matarà, el Maresme, Catalunya a la vostra agenda.

Comentaris