EL GALL DE DALT. EL CASTELLBELL I EL VILAR QUE EL TEMPS S’ENDUGUÉ. EL BAGES

 

El Gall de Dalt,  dóna la sensació de ser una antiga masia mig enrunada ubicada al vessant sud occidental de la cinglera que ressegueix el turó de l'Escletxa; enfront la famosa Escletxa que es va despendre fa uns anys.


En realitat  però, es tractava de dues cases adossades; cadascuna amb el seu propietari. La seva situació privilegiada permet dominar el vessant meridional de les terrasses que estaven conreades. Domina el camí de cal Guixa a Viladoms.


Les restes conservades deixen entreveure encara la gran finca productiva que havia estat fins fa poc.


Gràcies a una fotografia antiga cedida per Marcel·lí Puigdellívol Prat, quan encara estava dempeus s'observa que hi havia dos cossos adossats de planta rectangular. Ambdós força idèntics constaven de planta baixa, pis i golfes. Les dues cobertes eren a dues aigües amb el carener perpendicular a la façana principal, orientada a migdia. Al davant hi havia l'era amb construccions aïllades, que ja no conservaven la coberta.




Les runes d'aquestes dependències encara permeten veure el que queda de set tines destinades a la fermentació del vi produït a la finca.


Castellbell i el Vilar, demogràficament manté una població similar, la pregunta doncs és,  perquè s’ha perdut el Gall de Dalt ?.

Comentaris