ENS PODEU CONFIRMAR QUE LES RUNES CORRESPONEN AL INDRET DE LA CLUELLA, ON HI HAVIA L’ESGLÉSIA ADVOCADA A SANTA MARIA?. LA NOGUERA.

El Jordi Vila Juncá  retratava les restes d’un edifici religiós a la Cluella.








Llegia a l’Enciclopèdia catalana,   antiga quadra del municipi de Tiurana (Noguera), a la dreta del Segre, prop de la confluència amb el Rialb.


Identifico – a l’espera de rebre’n confirmació del Centre de Documentació de Cultura Popular i Religiosa deCatalunya ( Arxiu Gavín )   el runam de l’església , com les restes de Santa Maria de la Cluella.


 Lamentable estat en què es troba l'església després de l'espoli del parament exterior dels murs i del campanar i l'absis de la nova església construïda a Solsona.




http://www.grec.net/cgibin/fotcl.pgm?NUMIL=0070157&COL=7

 

Depenia de la  Parròquia de Sant Iscle i Santa Victòria , de la Torre de Rialb.


 Ha restat – episòdicament -  sota les aigües del pantà de Rialb des del 1999.


Com succeïa en altres indrets,  se’n feia un “ rescat parcial “:

http://coneixercatalunya.blogspot.com/2012/05/santa-maria-de-la-cluella-lexiliada-de.html


L’advocació de Santa Maria , expressió pròpia de la llengua castellana, en català parlem SEMPRE de la Marededéu, solia correspondre a l’Assumpció de la Marededéu.


De tot plegat, n’esperem confirmació del Centre de Documentació de CulturaPopular i Religiosa de Catalunya ( Arxiu Gavín ), l’arxiver, el Josep Sansalvador Castellet, documentava el tresor monumental que acabaria sota les aigües del Pantà de Tiurana.  

 


Comentaris