LA MAREDEDÉU DE COVADONGA A L’HOSPITAL GENERAL DE CATALUNYA

Sortia de fer-me una ressonància magnètica a l’Hospital General de Catalunya – aquestes màquines, sempre fan una mica de “ respecte”, oi? - , entrava un moment al petitíssim oratori, i en aquesta ocasió li demanava a la meva acompanyant que  sostingues una petita imatge de la Marededéu de Covadonga que hi ha a la sala prèvia.


.

 La Verge de Covadonga ( Virxe de Cuadonga en asturià ), coneguda popularment com La Santina , és una imatge de la Verge Maria que es troba a la Santa Cova de Covadonga , consell de Cangas d'Onis íPrincipat d'Astúries ( Espanya )




La  festivitat de la Verge de Covadonga és celebra el 8 de setembre,  data en que es celebra les “ marededéus trobades” . Algú ens podia explicar la llegenda d’aquesta advocació?



Al segle XII es van tallar dues imatges bessones de la Mare de Déu de Covadonga que van acabar una al Monestir de Sant Joan de la Hoz de Cillaperlata , i l’altra al Monestir de Covadonga a Astúries, on es van conservar durant segles.


L'any 1777 un devastador incendi va destruir completament l'interior de la Santa Cova Asturiana i la talla de la Mare de Déu de Covadonga es va cremar, desapareixent per sempre. A partir d'aquesta data l'única talla original de la Mare de Déu de Covadonga que queda és la que es troba a la parròquia de Cillaperlata .


El feixisme - amb el permís  i àdhuc la complicitat de la l’església catòlica -  “ enrolaven”  sants i verges a les seves files, això si més no, aconseguia allunyar de la pràctica religiosa a molts fidels, que no accepten aquest culte idolàtric.


La imatge que retratava a l’Hospital General de Catalunya, deu ser, la materialització de l’agraïment d’algun  fidel per la intercessió de Maria en la seva curació/recuperació.

 

 

 

 

 


Comentaris