QUE EN SABEU DE L’AUTOR DE LA FÀBRICA SERRAMALERA I LA CASA DE L’AMO A CASTELLBELL I EL VILAR?. EL BAGES

 

Llegia que l’any  1871, Marià Calsina va rebre l'autorització del Govern Civil per fer ús de 3.800 l/s d'aigua del Llobregat per moure una fàbrica tèxtil. Poc després, Marià Calsina i la seva esposa van vendre els terrenys per edificar la fàbrica segons les condicions de la concessió a l'industrial Joan Serramalera. Aquest va comprar la maquinària tèxtil necessària per fer funcionar la fàbrica a una societat anglesa, John Summer and Company, de Manchester, a través de John Massey Summer, un anglès empadronat a Barcelona. El cost d'aquesta maquinària fou de 42.813 duros, Joan Serramalera però, no va poder satisfer la totalitat del deute, per la qual cosa va hipotecar la fàbrica i va buscar uns socis inversors, que van ser els germans Oller. Superats aquests entrebancs industrials, la fàbrica va desenvolupar una activitat industrial important fins a finals del segle XX.


L'origen de la colònia cal situar-lo el 1883, quan va obtenir l'estatut de Colònia Agrícola i Industrial. En aquell moment també el van obtenir les colònies veïnes del Borràs i el Burés, i aquestes van ser les úniques colònies tèxtils del Bages que van poder beneficiar-se dels privilegis d'aquesta llei. L'any 1934 va patir un gran incendi. La fàbrica va contenir activitat industrial fins al 1992.


No trobava cap dada de l’autor de la torre de l'amo de Can Serramalera – com tampoc el cognom matern, i el lloc i data de naixement i traspàs del propietari, aquest és un mal costum   “un altre”   que heretàvem de la dictadura franquista - . Quan a la descripció llegia que és un edifici de   planta quadrada, de planta baixa i dos pisos, amb la coberta a quatre vessants i una torreta amb teulada piramidal al capdamunt.




https://patrimonicultural.diba.cat/element/can-serra-4


La composició de les façanes es forma a partir de tres eixos de verticalitat, on s'instal·len finestrals i balconades, tres a cada nivell.


El balcó o balconada en l'eix central.


Ens agradarà tenir noticia de l’autor del projecte de la fàbrica, i de la casa de l’amo a l’email castellardiari@gmail.com


Castellbell i el Vilar, el Bages, Catalunya, us ho agrairan.

Comentaris