IN MEMORIAM DE LA MANRESA QUE DESAPAREIXIA COM A CONSEQÜÈNCIA DEL CULTE A SANTA MARIA DE L‘ESPECULACIÓ URBANÍSTICA I A NOSTRA SENYORA DE LA CORRUPCIÓ POLÍTICA.

A Manresa   – com succeïa dissortadament, en altres llocs de Catalunya -  es feia “ una gran feina “ pel que fa a la destrucció de Patrimoni Històric.

 


La història de l’escola Bonavista   es remunta a l’any 1932.

Fou ubicada a les dependències d’una fàbrica tèxtil del carrer Mossèn Jacint Verdaguer, cantonada amb Carretera Pont de Vilomara, construïda per Cristòfol Botinas Lluvià ( Manresa,  1866 +  Manresa, 10.07.1929)

 

 L’activitat escolar es desenvolupava en dues edificacions, la nau industrial i la torre de l’amo.

 

Malgrat les condicions no eren les més idònies, la tasca escolar es va portar a terme durant 58 anys. El seu nom en els darrers anys,  era “Grupo Escolar Mixto Pare Algué”.

 

L’activitat escolar havia estat molt important com ho demostra la creació d’una tuna escolar mixta en els anys 1967-1968 i de l’associació “Amics del Pare Algué” de la qual en van formar part persones rellevants de la ciutat.

https://www.arquitecturamodernista.cat/obres/es/manresa/tots/col-legi-bonavista-pare-algue


El Valentí Pons Toujouse, feia un feina excepcional:

https://www.arquitecturamodernista.cat/cerca.php?cerca=Cerca&c=&paisos=ES&comunitats=ES09+&provincies=ES08+&municipis=ES08113++++&anys=1878+-+2000

En la que deixa testimoni – en els casos en que això ha estat possible, dissortadament no sempre hi ha imatges- dels edificis destruïts, dels que ens agradarà rebre’n una imatge a l’email castellardiari@gmail.com , vitpons@gmail.com   :


Quadra de Bestiar José Pujol Corominas

https://www.arquitecturamodernista.cat/obres/es/manresa/tots/quadra-de-bestiar-jose-pujol-corominas


Casa Àngela Viñas Riera

https://www.arquitecturamodernista.cat/obres/es/manresa/tots/casa-angela-vinas-riera


Magatzem Ramon Cots

https://www.arquitecturamodernista.cat/obres/es/manresa/tots/magatzem-ramon-cots


Quadra Ramona Riera, Vda. Avellana

https://www.arquitecturamodernista.cat/obres/es/manresa/tots/quadra-ramona-riera-vda-avellana


Magatzems (2) Emilio Sañes Llobet

https://www.arquitecturamodernista.cat/obres/es/manresa/tots/magatzems-2


Fàbrica de Filats Oliveras y Marquet

https://www.arquitecturamodernista.cat/obres/es/manresa/tots/fabrica-de-filats-oliveras-y-marquet


Magatzem José Muntané Ribó

https://www.arquitecturamodernista.cat/obres/es/manresa/tots/magatzem-jose-muntane-ribo


Hotel Mundial (Salvador Mas)

https://www.arquitecturamodernista.cat/obres/es/manresa/tots/hotel-mundial-salvador-mas


No és  - dissortadament – una relació exhaustiva, i us demanem la vostra col·laboració per confegir una memòria d’aquesta destrucció massiva, que venia a confirmar que “ el Porciolisme  ha assolit nivells estratosfèrics en aquesta dissortada Pàtria nostra.

 

Cerqueu   un enllaç amb la llista d’alcaldes/esses per tal que pugeu posar noms, cognoms i cara,  als homònims de l’inefable Josep Maria de Porcioles i Colomer (Amer, 15 de juliol de 1904 - Vilassar de Dalt, 3 de setembre de 1993), l’ Àtila del Patrimoni Històric Barceloní, també, també a Manresa  teniu candidat/ates a aquest títol deshonrós.


Us agrairem la vostra col·laboració  a l’email castellardiari@gmail.com per completar – si encara és possible – la relació d’immobles d’interès històric ensulsiats.

 

Quan al topònim Manresa   , Joan Coromines i Vigneaux(Barcelona, 21 de març de 1905 - Pineda de Mar, Maresme, 2 de gener de 1997)filòleg de fama universal, malgrat els esforços fets des del REINO DE ESPAÑA per evitar-ho, explica; amb tota seguretat,  que Manresa és nom pre-romà, de parentela europea (no ibèro-basca); i la unitat perfecta amb el nom Mendrisio de la petita ciutat subalpina, que juntament demostren una base MINURISIA, -ISIO-, amb el probable radical MINUR-, que es reprodueix en molts altres noms de les zones on abunda el substrat sorotàptic; i essent noms de llocs  muntanyosos o  amb pendents abruptes, hi ha base seriosa per veure en  el radical MINUR-, una variant del mot MINI- O MINU nom del turô o muntanyeta en cèltic comû, llengua indoeuropea especialment afí a la sorotàptica.




https://oncat.iec.cat/veuredoc.asp?id=24895


En un altre ordre de coses, escrivíem suara ; LA CITA PRÈVIA EN OCASIONS ES POT CONSIDERAR COM UNA OMISSIÓ DEL DEURE DE SOCORS?.


Des d’aquí el nostre recolzament a les víctimes, i el rebuig més enèrgic als botxins, als que maleïm davant de Deu.


https://diaridecastellardelvalles.blogspot.com/2022/04/la-tortosa-que-desapareixia-com.html


https://totsonpuntsdevista.blogspot.com/2022/04/la-igualada-que-desapareixia-com.html


https://totsonpuntsdevista.blogspot.com/2022/04/la-garriga-cronica-duna-destruccio.html


https://totsonpuntsdevista.blogspot.com/2022/04/el-vic-que-desapareixia-com.html


https://diaridecastellardelvalles.blogspot.com/2022/04/la-girona-que-desapareixia-com.html


Aquest país nostre fa plorar, oi?.

 


Comentaris