IN MEMORIAM DE L’EDUARD RIFÀ ANGLADA. RECORDAT PATRICI DE CANTONIGRÒS. L’ESQUIROL. OSONA

Tenia ocasió de conèixer -  de moment telemàticament – al Carles Comella Suarez,  arran d’una publicació de la casa de l’Eduard Rifà i Anglada (Manlleu, Osona 1882 - Barcelona 15 de desembre de 1938) al  carrer de Sant Roc nº 4, a Cantonigròs al terme municipal de l’Esquirol a la comarca d’Osona, que es coneix avui com Santa Maria del Roure


M’explica  que la casa es construïa   molt a principis dels anys 1920, i que la pedra procedia de la pedrera parroquial.  


l’Eduard Rifà i Anglada, va ser un  patrici per  Cantonigròs.




Pagava la Festa Major,  per això des dels anys 20/30 tenim programes de Festa Major impresos en paper setinat i fotografies.


Delegava en el seu majordom l’execució d’aquestes activitats


Es feia càrrec del cost dels regal de reis, un regal a cada nena o nen. Diuen que fins a 130.  Tant sols el mossèn sabia qui feia la donació.


A Manlleu, al llarg de la seva vida, fou un destacat animador de diverses entitats. L’1 de gener del 1930 fou nomenat vicepresident de la Caixa d’Estalvis i el 18 de setembre del mateix any ascendí a la presidència fins a la seva mort, ocorreguda el dia 15 de desembre del 1938.


La Casa en els dies foscos que seguien a l’alçament armat dels militars feixistes encapçalats pel general Franco contra el govern LEGÍTIM i DEMOCRÀTIC de la II Republicà, va aixoplugar nens desplaçats, la van batejar com l’ Hostal  Thomas Jefferson




Ens falten dades de la casa:




Qui en va ser l’autor ?


Qui  va fer l’escala modernista?


Quina advocació tenia la capella?.  Traslladarem aquesta pregunta al Centre de Documentació de Cultura Popular i Religiosa de Catalunya ( Arxiu Gavín )


La resposta – literalment a volta d’email -  em deia, la Capella  estava advocada la Marededéu del Roure, l’any 1982 hi havia les Germanes Carmelites de la Caritat, Residència. Antigament can Rifà.


El Carles Comella Suárez, m’explica que avui és una habitació més de la  casa. 


I de la resta demanem “ urbi et orbe” que si en teniu informació, ens la feu arribar a l’email castellardiari@gmail.com


Esperem que l’Alba Molas i Rifà, Regidoria de Benestar Social i Gent Gran, i  Regidoria d'Educació, de l’Ajuntament ens ajudi a “ posar llum a la foscor “ . alba.m@albamolas.cat

 


Comentaris