IN MEMORIAM. EL CONDICIONAMENT TERRASSENC.



 Fotografia. Enric Fontvila Batalla


El Condicionament Terrassenc, o Acondicionamiento Tarrasense, fou fundat el 1906 per controlar la qualitat dels teixits produïts a Terrassa. Lluís Muncunill i Parellada (Sant Vicenç de Fals, Bages, 25 de febrer de 1868 – Terrassa, 25 d'abril de 1931) va projectar un edifici de planta rectangular per a les oficines i unes naus complementàries. Més endavant conegut amb l'acrònim LEITAT (Laboratorio de Ensayos e Investigaciones Textiles del Acondicionamiento Tarrasense)


El Valentí Pons Toujouse, feia una recerca impressionant :



https://www.arquitecturamodernista.cat/autors/lluis-muncunill-parellada


El 2006 va ser adquirit per l’Ajuntament, que en el 2011 va decidir el seu pla d’usos. A començaments de l’any 2016 es van efectuar unes obres. En el 2019 se’n van fer altres al soterrani. En el mateix complex de l’antiga nau està ubicat l’alberg per a persones sense sostre, l’Andana, i la iniciativa social i comercial Teixidors va obrir a la finca el seu nou espai d’exposició i botiga a finals de l’any passat. Abans, el 2018, l’associació de circ Tub d’Assaig va començar a utilitzar part de l’edifici. També és magatzem de la Coordinadora de Grups de Cultura Popular i Tradicional Catalana de Terrassa. Ara s’inicien unes obres per a l’adequació de part de la nau “com a espai sociocultural obert a la ciutat”. Els treballs estan pressupostats en 610.384 euros i tenen un termini d’execució de set mesos. És un pas molt important per a la cultura popular que tindrà casa reformada.


Quan al topònim Terrassa; en la documentació antiga Terracia (segle IX), en el sentit topogràfic, ‘àrea de terreny pla’.


https://estimadaterra.wordpress.com/tag/condicionament-terrassenc/


Comentaris