IN MEMORIAM. ESCOLES DE DOSRIUS ANTERIORS A LA DICTADURA FRANQUISTA. EL MARESME

 

Llegia que l’edifici de la Plaça de l'església de Sant Iscle i Santa Victòria, 5 – Dosrius,  a la comarca del Maresme. l'any 1892,  funcionava com a escola pública de nenes.




 

I que el del  Carrer de Sant Llop, 8-10 – Dosrius, pels voltants de la dècada dels anys 20, l'edifici va passar a ser l'escola pública de Dosrius fins als anys 80.




I, l’edifici del Camí de la Creueta, 1 - Veïnat de Pedró - Zona de Canyamars, va ser la seu de l'escola de Canyamars. Aquesta escola va funcionar com a escola mixta com a mínim fins a la segona república.




La Rectoria del Far, al camí del coll de Can Bordoi al Corredor, adossada a l'església de Sant Andreu del Far, segons un informe de l'Audiència Provincial de Barcelona elaborat l'any 1937, malgrat el conflicte bèl·lic que s’iniciava amb l’alçament dels militars feixistes encapçalats pel general Franco contra el govern LEGÍTIM i DEMOCRÀTIC de la II República – l’únic en el que ambdós condicions s’han donat des de l’inici dels temps -   hi havia un projecte de rehabilitació de l'edifici per transformar-lo en escola.




L’alçament dels militars feixistes contra el govern de la II República,  trencava de manera abrupta i definitiva la possibilitat d’assolir un sistema de govern democràtic, i consolidava  el model de corrupció sistèmica, que des de l’antigor més remota s’havia imposat.

Comentaris