IN MEMORIAM. L’ESCOLA A CAL CAPELLÀ. TAGAMANENT EL VALLÈS ORIENTAL. EDIFICIS ESCOLARS DE CATALUNYA ANTERIORS A LA DICTADURA FRANQUISTA.

 

Llegia que Cal Capellà ,  coneguda també com a Cal Jalenques, al sud del barri de la Pedralba, inici Casetes del Congost, primera de les Casetes, sobre el Sot de Can Xesc,  al terme de  Tagamanent, al Vallès Oriental , havia fet funcions de casa rectoral, on s'hi havia estat el capellà de Santa Eugènia del Congost i escola de poble




https://patrimonicultural.diba.cat/element/cal-capella


Havia documentat l’escola a Can Fontanals , propietat de Josep Aragall Fontanals al 1912,  que va esdevenir antic ajuntament quan aquest fou traslladat d'Aiguafreda, municipi del qual depenia Tagamanent a mitjans del segle XX, també va ser escola nacional, un breu període de temps, conservant encara al seu interior restes del mobiliari d'aquest moment.

http://latribunadelbergueda.blogspot.com/2020/10/in-memoriam-lescola-publica-de.html


I fins pensava haver localitzat , l’antiga escola prop de l'antic camí de, totalment desapareguda.

https://totsonpuntsdevista.blogspot.com/2022/04/in-memoriam-escola-de-santa-eugenia.html?fbclid=IwAR00QjuKxQ3ApGgjtGuYUFf-BQz7uojszwT9X4uWRZP8_tFG0PLspeoTvmc


Tinc clar que quan la seu parroquial era al turó de Tagamanent, el rector de l’església de la Marededéu de Tagamanent, la forma Santa Maria és una imposició dels nostres “ estimats” botxins, devia instruir a la quitxalla, a Catalunya el mot escolà, té un doble significat, el que va  a escola, i els que ajuda al prevere a les celebracions religioses ,  en aquesta segona accepció, val a dir que a avui se’n donen pocs casos , el món està canviant, i no sempre a bé, oi?. .






COMPARTIU “ URBI ET ORBE “

Ens agradaria molt  poder “ recuperar” , a l’email castellardiari@gmail.com  les imatges dels edificis escolars que per intermediació del   Dr.  Valentí Carulla i Margenat (Sarrià, 5 d'agost de 1864 - Barcelona, 22 d'octubre de 1923)  s’aixecaven  a tot Catalunya i les Illes Balears ,  pensem que envoltats com estem de “ persones prescindibles “   Catalunya  li ha  de  retre  un homenatge en ocasió del centenari del seu traspàs a aquest català universal, que sens dubte s’ho mereixia a la seva època i s’ho  mereix avui .

Comentaris