IN MEMORIAN. CAN RIFÀ. CANTONIGRÒS. L’ESQUIROL

 

Gràcies a les dades i imatges, facilitades pel Carles Comella Suarez, haviaconfegit una primera publicació sobre la vinculació entre l’Eduard Rifà Anglada(Manlleu, Osona 1882 - Barcelona 15 de desembre de 1938), i Cantonigròs, on s’aixecava la casa Rifà, coneguda avui com Casa de colònies Santa Maria del Roure.




L’Alba Molas Rifà, m’explicava que Can Rifà es va construir l’any  1924 pel seu  avi, l’Eduard Rifà Anglada (Manlleu, Osona 1882 - Barcelona 15 de desembre de 1938) amb formació d’enginyer, juntament amb el constructor Antoni Pons i persones dels diferents oficis  del Collsacabra i la plana de Vic.


El Carles Comella Suárez, puntualitza; el constructor va ser  Miquel Pons, dels Hostalets d'en Bas,  pare de l’Antonio Pons Serra, coneguts com “ els Pelat”, que va construir  també Ca l´Ylla de Cantonigròs.


https://arxiprestattercollsacabra.files.wordpress.com/2018/07/manlleu_4459.pdf






L'escala la va dissenyar juntament, amb el seu fill , Jacint Rifà Rierola, ens agradarà tenir noticia als emails  castellardiari@gmail.com , vitpons@gmail.com dels artesans que la van construir.


Cap als anys 60, el seu germà Jordi, va comentar a la nostra mare, Josefina Rifà Rierola, que la capella de la Mare de Déu del Roure de Les Viles, alcostat del Bach, s'estava fent malbé. La mare li va dir, fes una capella al roure del jardí i posarem la figura de la Mare de Déu. Per això les monges van posar aquest nom a la casa.


Esperem que aquestes dades s’incorporin al Mapa de Patrimoni de l’Esquirol, i a Patrimoni Gencat.

Comentaris