ELS FRANCISCANS VAN IMPARTIR DOCÈNCIA AL CONVENT DEL CARRER VILA ANTONIA, 12 DE LLEIDA?.

 

El Valentí Pons Toujouse,  feia una tasca excepcional de la que se’n feia ressò entre altres el Punt Avui :

https://www.elpuntavui.cat/cultura/article/19-cultura/2146599-tot-el-modernisme.html?fbclid=IwAR1jJGjWUAvWWow3tC-bkXDLF_ijjHFWkHo3vTgtDB8w2TMW7GDXFJ2ViPE


No em quedava clar que els Franciscans que estrenaven casa al carrer Vila Antònia, 12, de Lleida als anys 20 del segle XX,  es dediquessin – en algun moment – a la docència. Ens agradarà tenir-ne noticia a l’email castellardiari@gmail.com  




L’autor del projecte de l’edifici fou l’arquitecte Francesc de Paula Morera Gatell (Tarragona - 13.03.1869 + Lleida - 20.08.1951) , que va exercir com Arquitecte Municipal de  Lleida en el període 1907/1941.

I que seria l’autor entre altres de :


Escoles (actual Casa de la Vila, Cervià de Les Garrigues)

https://www.arquitecturamodernista.cat/obres/es/cervia-de-les-garrigues/tots/escoles


Liceu Escolar Frederic Godàs (Lleida)

https://www.arquitecturamodernista.cat/obres/es/lleida/tots/liceu-escolar-frederic-godas


Escoles (Artesa de Lleida)

https://www.arquitecturamodernista.cat/obres/es/artesa-de-lleida/tots/escoles


Es troba a faltar un inventari "comme il faut" dels edificis escolars anteriors a la dictadura franquista, nosaltres amb la pàgina homònima alfacebook hem intentat  posar el tema en coneixement de la ciutadania.


Llegia – amb tristesa – que els Franciscans  i altres ordres religioses marxen de Lleida, cal recordar, ara i aquí, que sense  la contribució en l’àmbit de l’educació de l’Església catòlica, el REINO figuraria en un lloc d’honor entre els països amb més analfabets. Altrament, la situació de fallida del REINO,  pot comportar – no son bona gent – ultra el desmuntatge de la sanitat publica, que ja està en marxa com la reducció dels drets socials, que només puguin accedir a la formació de “ qualitat “ les persones amb recursos. El futur es dibuixa fosc, quasi negre.


L’actuació del Cardenal,  Isidre Gomà i Tomàs (la Riba, Alt Camp, 19 d'agost de 1869 - Toledo, 22 d'agost de 1940), i quasi la totalitat de la Jerarquia eclesiàstica, fent costat als revoltats feixistes va ser greu, MOLT GREU,   amb tot, com recordava sempre l’Ermessenda de Valrà “Errare humanum est”


https://urc.cat/els-franciscans-deixaran-la-ciutat-passat-lestiu-despres-de-805-anys/


https://www.segre.com/noticies/lleida/2022/04/27/els_franciscans_deixen_lleida_despres_8_segles_tanquen_esglesia_sant_antoni_padua_169113_1092.html


http://elblogdelsenyori.blogspot.com/2019/07/cases-singulars-de-lleida-39.html


https://franfrigo.wordpress.com/2016/05/23/santuario-sant-antoni-de-padua-vila-antonia-12/


Està clar que dels partits mal dits “ constitucionalistes  no se’n pot esperar res de bo.  


Com a tants i tants catalans – i àdhuc a les bones persones, d’arreu del mon -  el tema del català i les restriccions que es volen TORNAR a posar per al  seu ensenyament, a mi en té revoltat.

 https://www.vilaweb.cat/noticies/el-psc-soste-que-la-nova-llei-dona-compliment-a-la-sentencia-i-assegura-la-vehicularitat-del-castella/


A l’època del José Rodrigo y Villalpando, I marqués de la Comuerta (Zaragoza, 1668 – Madrid, 7 de diciembre de 1741), les instruccions eren “"...de manera que se consiga el efecto sin que se note el cuidado" , d’aleshores ençà però, els botxins “  a por ellos “;   s’han acostumat a fer les seves maleses  amb plena consciència de la seva immunitat.

 

Fa més de 300 anys que ho intenten sense èxit, confiem en que l’ Alexandre Deulofeu i Torres (l'Armentera, Alt Empordà, 1903 - Figueres, Alt Empordà, 1978) ho encerti, oi?


En la infinita  confiança en Déumaleeixo a tots aquells que persisteixen en la dèria de destruir Catalunya.



Comentaris