ESGLÉSIA DE SAULEDA , ADVOCADA A SANT ISCLE I SANTA VICTÒRIA. SANTA COLOMA DE FARNERS. LA SELVA.

 

La Montserrat Anguila Presas, publica una fotografia de l’església  de Sauleda o Elzeda, a l’antiga parròquia i Monestir  de Sant Pere de Cercada, terme de Santa Coloma de Farners,a  la comarca de la Selva, advocada a   Sant Iscle i Santa Victòria




Patrimoni Gencat en diu ; església és d'una sola nau de 10 metres de llargada per 3 metres  d'amplada acabada amb un absis semicircular orientat a llevant.


L'absis conserva encara restes de pintures al fresc amb motius geomètrics.




Contijoch Boada, Jordi. Vista interior de l'església.

 A l'exterior l'absis presenta arcuacions llombardes en sèrie de tres separades per lesenes i, a la part central, s'obre una finestra d'arc de mig punt de doble esqueixada.


La coberta és de volta de canó i l'arc presbiteral queda parcialment amagat.


Els murs de la nau tenen dos arcs de mig punt de descàrrega, a banda i banda, un dels quals comunica amb la capella gòtica de planta quadrada coberta amb volta de creueria.


 L'entrada actual a ponent es va fer en el moment d'allargament de la nau.


Al costat de migdia es veu encara la porta original tapiada.


La façana principal té una porta dovellada amb arc de mig punt, una finestra i al capdamunt l'espadanya de dos ulls reconstruïda.


Tot el conjunt ha estat restaurat i s'ha eliminat l'afegit del cos de la sagristia.


En la fotografia de la Catalunya romànica  el campanar d’espadanya , apareix reconvertit en una torrella, o potser en un comunidor?. Li ho consultarem al  francesc.fabre@gmail.com, autor de excel·lent treball “ Record i memòria dels Comunidors”



La fotografia de Catalunya Romànica mostra les obres inacabades d'un intent d'aixecar un pis sencer el campanar convertint en torre l'antiga espadanya. Un cop coberta provisionalment van pujar la campana a la segona planta i van tapiar les obertures. Així es va quedar.  ...

M’explicava que la Generalitat l’any  1987, va impulsar la restauració de l'església, i en col·laboració amb la  Diputació de Girona, i de l’ Ajuntament de Santa Coloma de Farners, es va convocar un concurs per rehabilitar el temple al seu estat primigeni, sense afegitons espuris com era la norma de l'època.


El 1991 van començar les obres i el 1992 es van acabar.


Sanejada l'antiga espadanya i a terra tot el projecte de campanar a mig fer.


https://www.enciclopedia.cat/catalunya-romanica/sant-iscle-i-santa-victoria-de-sauleda-santa-coloma-de-farners


Quan al topònim, Joan Coromines i Vigneaux(Barcelona, 21 de març de 1905 - Pineda de Mar, Maresme, 2 de gener de 1997) eminent filòleg, reconegut universalment, malgrat els gegantins  esforços, econòmics, polítics,.., fets des del REINO per evitar-ho, ens diu que etimològicament deriva de  S'auleda < Alzeda < IPSA ILICETA 'els alzinars'




https://oncat.iec.cat/veuredoc.asp?id=37831


Com a tants i tants catalans, el tema del català i les restriccions que es volen TORNAR a posar per al  seu ensenyament, em té revoltat.

 

A l’època del José Rodrigo y Villalpando, I marqués de la Comuerta (Zaragoza, 1668 – Madrid, 7 de diciembre de 1741), les instruccions eren “"...de manera que se consiga el efecto sin que se note el cuidado" , d’aleshores ençà però, els botxins “  a por ellos “;   s’han acostumat a fer les seves maleses  amb plena consciència de la seva immunitat.


Fa més de 300 anys que ho intenten sense èxit, confiem en que l’ Alexandre Deulofeu i Torres (l'Armentera, Alt Empordà, 1903 - Figueres, Alt Empordà, 1978) ho encerti, oi?

Comentaris