ARS. LES VALLS DE VALIRA- L’URGELL SOBIRÀ. LA VEGUERIA DELS PIRINEUS QUE LA GENERALITAT DE “ BARCELONA” NO ACABA DE POSAR EN MARXA

 

El Jordi Vilá Juncá, publica una fotografia d’Ars




Poble del municipi de les Valls de Valira , l’Urgell sobirà situat sota el ras de Conques, i a l’esquerra del barranc d’Ars.

 

 

La caseria, esglaonada, s’agrupa entorn de l’església parroquial de Sant Martí, romànica, d’una nau de planta lleugerament irregular que es cobreix amb encavallades de fusta d’estructura triangular. El campanar, rodó, és un bell exemplar del romànic llombard, amb finestres geminades i arcuacions a la part superior. En procedeix una naveta d’orfebreria ornamentada amb caboixons, calats en relleu i esmalts, que es conserva al Museu Nacional d’Art de Catalunya i que data segurament del segle XIII.


Hom celebra les festivitats de Sant Isidre, el 15 de maig, i de Sant Martí, l’11 de novembre.

 

Sobre mateix del poble hi ha restes de l’antic castell d’Ars (les ruïnes són conegudes amb el nom de la Seca ), entre les quals destaca una torre rectangular migpartida. No gaire lluny del poble hi ha una torre medieval coneguda com el Colomer d’en Ruf , rectangular, avui migpartida, que fou usada antigament com a colomar. Als afores del poble, pel camí que duu a Santa Magdalena de Ribalera s’arriba a la capella de Sant Bartomeu, en ruïnes, amb absis quadrat, inscrit dins el rectangle de l’edifici.

Quan al topònim Ars. 



arç blanc , (Crataegus monogyna) o albespi

Continuem fent recerca dels edificis que aixoplugaven les escoles, o estudis, esperem les vostres imatges i dades a l’email castellardiari@gmail.com

Comentaris