CA L’ARTUSA. TIANA. EL MARESME

 

El Josep Maria Toffoli Carbonell, pública una fotografia de ca l’Artusa, al Carrer Marqués de Monistrol, 13-15, de Tiana




El Mapa de Patrimoni en diu ; casa de planta baixa, pis i golfes que destaca per la seva decoració, que es podria considerar modernista, especialment per l'ús de la línia sinuosa defuig de tota angulositat i de la línia recta. Així doncs és interessant la forma ondulada que adopta cadascuna de les quatre façanes en el seu coronament i els guardapols que al damunt de les obertures també segueixen la mateixa tònica general.


Cal fer notar la tribuna que presideix la façana a la part central i que dóna relleu a les línies corbes del conjunt.


Les petites obertures de ventilació de les golfes estan decorades exteriorment amb motius vegetals que les envolten. L'habitatge de Ca l'Artusa , un exemple d'arquitectura modernista , és un edifici residencial de planta baixa, pis i golfes. L'element més destacat del seu modernisme és la utilització de les línies sinuoses tan en el coronament de l'edifici com en el de les seves obertures. A la planta baixa dues finestres flanquegen la porta d'entrada.


Al pis superior l'estructura es repeteix, però en aquest cas l'entrada ha estat substituïda per una tribuna. A les golfes les petites obertures, romboïdals a les bandes i rectangular la del mig, es troben emmarcades per decoració escultòrica de tipus floral. L'esquema de la façana principal es repeteix també als laterals encara que potser una mica més senzill.


El Valentí Pons Toujouse, la cita en la seva excel·lent obra sobre el modernisme a Tiana.

https://www.arquitecturamodernista.cat/obres/es/tiana/tots/ca-l-artusa-montserrat-coma-pere-artusa


N’havíem fet esment almenys en una anterior ocasió:

http://latribunadelbergueda.blogspot.com/2021/07/ca-lartusa-tiana-el-maresme.html


Malgrat els preus desorbitats dels carburants, el calor abrusador, i els infinits problemes de circulació directament relacionats amb la corrupcions endèmica i sistèmica , i la idiòcia de les elits polítiques del REINO, aprofiteu aquest estiu per sortir, potser en els propers anys, amb un estat en fallida, per a moltes persones això no serà possible.

Comentaris

  1. En català "CALOR" és femení, per tant no és el calor. És la calor.

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Exercint el seu dret de rèplica ens ajuda a contrastar la informació