AQUESTA ÉS LA “ NOVA “ ESGLÉSIA DE SANT VICENÇ DEL MAS VILALTA A TARGASONA?.

 

Llegia a ;

https://www.enciclopedia.cat/catalunya-romanica/sant-vicenc-de-vilalta-targasona

Al costat del mas Vilalta hi ha una petita església, moderna, que probablement es va construir amb elements procedents de l’antiga església de Sant Vicenç.

Les ruïnes de l’antiga parròquia de Sant Vicenç són prop del mas i antic poble de Vilalta, emplaçats a ponent del poble de Targasona.

església, del segle XII, de petites dimensions, d’una nau de planta rectangular capçada a llevant per un absis semicircular. Se’n conserva pràcticament tot el perímetre, excepte la zona nord-oest de la construcció. El parament és fet de pedra granítica sense desbastar i els murs són d’un gruix considerable (1,45 m). Es conserva l’arrencada d’un arc toral. L’alçada dels murs varia entre 1 i 2,30 m a la façana de ponent. L’estat d’abandó és total i la seva observació es veu dificultada per tota mena de plantes i matolls.


En la paret de l’absis es veuen les restes d’una finestra en forma d’espitllera; la part superior és una llinda tallada, que forma un arc de mig punt

Diria doncs que les fotografies ,  magnifiques, del  Ramon Orriols Puig, son de  la petita església moderna, ens agradarà però tenir-ne confirmació a l’email castellardiari@gmail.com 






La pèssima situació econòmica i social del REINO, em feia pensar en un relat bíblic.  Gn 41,14-36,  Josep interpreta els somnis del faraó:




Vaig veure sortir del riu set vaques grasses i boniques, que anaven pasturant entre els joncs. Darrere d'elles en van sortir unes altres set, escarransides, lletges i magres: enlloc d'Egipte no n'he vistes mai de tan lletges.  Les vaques magres i lletges es van menjar les set vaques grasses que abans havien sortit del riu.  Quan ja les tenien dintre, no es notava que les haguessin engolides: continuaven tan escarransides com abans


Els hereus del franquisme encarnen les “ vaques  lletges i magres “, i la ciutadania del REINO fa el paper de les “ vaques grasses “. 


D’ençà de l’any 2004 l’inefable José Luis Rodríguez Zapatero (Valladolid, 4 d'agost de 1960) al GOBIERNO, i el silencia còmplice de la resta de partits, sindicats i  altres col·lectius, la “desamortització social “ agafava embranzida, i amb poc més de 18 anys s’aconseguia que més d’un terç de la ciutadania visques en la quasi misèria.  


Aprofiteu els darrers dies de “ vaques grasses” per voltar per Catalunya, retratant alhora que el nostre Patrimoni Històric,  els edificis escolars de Catalunya, i fent-nos arribar  aquestes imatges a l’email castellardiari@gmail.com



 


Comentaris