CAN GRAS D’AMUNT. SANT PERE DE VILAMAJOR. EL VALLÈS ORIENTAL

 

Algú publicava una imatge de Can Gras d'Amunt al terme de Sant Pere de Vilamajor, identificant- la però com Can Gras d’Avall.




El Mapa de Patrimoni la descriu així ; masia de planta rectangular, que consta de planta baixa i planta pis. La coberta és asimètrica, a dues vessants, amb teula ceràmica aràbiga i el carener perpendicular a la façana principal, que es troba orientada a migdia. La major llargada de la vessant de llevant, denota una ampliació de l'edifici original per aquest costat.


La façana principal presenta dos portals d'entrada; un portal d'arc de mig punt amb grans dovelles de pedra i, a l'ampliació posterior, una petita porta d'arc de mig punt rebaixat.


Les finestres són de disposició asimètrica; en destaca la que es troba sobre la porta principal, amb permòdols.


Els murs de façana són de pedra lligada amb morter de calç, una part arrebossats i un altre esquerdejats.


Hi ha una gran pallissa, situada a pocs metres al sud-oest de la casa, en un edifici annex, amb una porta que presenta una llinda de pedra, amb l'any "1782" inscrit.


Hi ha una cort adossada a la pallissa i un altre annex adossat al cos principal de la masia, utilitzat com a magatzem.


En destaquen diversos elements relacionats amb l'antiga activitat agrícola d'aquesta casa: el pou, l'era, situada al davant de la casa, formada per rajoles quadrades de fang de color rogenc, les restes de recs i d'un trull.

Comentaris