IN MEMORIAM. ANTIGUES ESCOLES DE MARZÀ. PEDRET I MARZÀ. L’EMPORDÀ SOBIRÀ

 

Fa anys que malden per confegir un inventari dels edificis escolars anteriors i/o coetanis de la dictadura franquista a Catalunya. El tema no desperta – dissortadament – passions.


Malgrat això tenim força material que posem a disposició de les persones i/o entitats que vulguin completar l’inventari d’edificis d’almenys la seva comarca, en aquest cas l’Empordà sobirà.


El Dr. VALENTÍ CARULLA MARGENAT,  RECTOR DE LA UNIVERSITAT  DE BARCELONA, REBIA  ALHORA QUE EL TITOL   “D’APÒSTOL DE LES ESCOLES”, EL MARQUESAT DEL SEU NOM. (Sarrià, 5 d'agost de 1864 - Barcelona, 22 d'octubre de 1923), pensem que honorar-lo en el centenari del seu naixement.  Que us sembla?.

 

Les antigues Escoles de Marzà, actualment Casa de la Vila, es troba dins del nucli urbà de la petita població de Marzà, a l'inici de la carretera que porta a Pedret




Segons informacions orals de l'ajuntament, l'edifici de les antigues escoles, es va construir als anys 20 en un terrenys pertanyents al clergat, que aquests varen cedir.


La construcció es va realitzar mitjançant la voluntat i treball de la gent del poble.

 

Fins a l'any 1974, la segona planta de l'edifici va funcionar com a la residència del professorat, al mateix temps que als baixos s'impartien les classes.

 

L'any 1975 es comença a utilitzar com a seu de l'ajuntament.


En els anys 80 l'edifici es va reformar i es varen instal·lar diverses dependències de l'ajuntament a la segona planta, i els baixos es destinaren a albergar un petit cafè-bar.

 

Cap a la fi dels anys 90, es va remodelar totalment l'edifici, i tant els baixos com a la primera planta serviren com a dependències de l'ajuntament, tal com es coneixen actualment.


La pèssima situació econòmica i social del REINO, em feia pensar en un relat bíblic.  Gn 41,14-36,  Josep interpreta els somnis del faraó:




Vaig veure sortir del riu set vaques grasses i boniques, que anaven pasturant entre els joncs. Darrere d'elles en van sortir unes altres set, escarransides, lletges i magres: enlloc d'Egipte no n'he vistes mai de tan lletges.  Les vaques magres i lletges es van menjar les set vaques grasses que abans havien sortit del riu.  Quan ja les tenien dintre, no es notava que les haguessin engolides: continuaven tan escarransides com abans


Els hereus del franquisme encarnen les “ vaques  lletges i magres “, i la ciutadania del REINO fa el paper de les “ vaques grasses “. 


D’ençà de l’any 2004 l’inefable José Luis Rodríguez Zapatero (Valladolid, 4 d'agost de 1960) al GOBIERNO, i el silencia còmplice de la resta de partits, sindicats i  altres col·lectius, endegava la “desamortització social “ , que ràpidament agafava embranzida, i amb poc més de 18 anys s’aconseguia que més d’un terç de la ciutadania visques en la quasi misèria.  


Aprofiteu els darrers dies de “ vaques grasses” per voltar per Catalunya, retratant alhora que el nostre Patrimoni Històric,  els edificis escolars de Catalunya, i fent-nos arribar  aquestes imatges a l’email castellardiari@gmail.com


Comentaris