IN MEMORIAM. LES PISCINES DE LA COLÒNIA OLLER. L’ABELLA. SANT MARTÍ DE CENTELLES. OSONA

 

El Crisant Palau, pública una fotografia d’un diari del dia 2 de juliol de 1931, on apareix la piscina de la Colònia Ollèr, a la zona de l'Abella.





Molt anys més tard, el 1952 s'inaugurava l'església de la Marededéu  dels Àngels ,  llegia que projectada per l'arquitecte Agustí Duran Reynals, ens agradarà rebre dades del lloc i data de naixement i traspàs d’aquest arquitecte a l’email castellardiari@gmail.com , pensem que la citació podria tractar-se d’un error,  i que l’autor hagués estat Raimon Duran i Reynals (Barcelona, 1895 - ídem, 21 de maig de 1966)




 El Joan Miró Farrerons, creu recordar que les piscines es tancaven o desapareixen a darreries del segle XX, amb la urbanització del sector.



La pèssima situació econòmica i social del REINO, em feia pensar en un relat bíblic.  Gn 41,14-36,  Josep interpreta els somnis del faraó:


Vaig veure sortir del riu set vaques grasses i boniques, que anaven pasturant entre els joncs. Darrere d'elles en van sortir unes altres set, escarransides, lletges i magres: enlloc d'Egipte no n'he vistes mai de tan lletges.  Les vaques magres i lletges es van menjar les set vaques grasses que abans havien sortit del riu.  Quan ja les tenien dintre, no es notava que les haguessin engolides: continuaven tan escarransides com abans


Els hereus del franquisme encarnen les “ vaques  lletges i magres “, i la ciutadania del REINO fa el paper de les “ vaques grasses “. D’ençà de l’any 2004mn l’inefable José Luis Rodríguez Zapatero (Valladolid, 4 d'agost de 1960) al GOBIERNO, i el silencia còmplice de la resta de partits, sindicats i  altres col·lectius, la “desamortització social “ agafava embranzida, i amb poc més de 18 anys s’aconseguia que més d’un terç de la ciutadania visques en la quasi misèria.  


Aprofiteu els darrers dies de “ vaques grasses” per voltar, retratant alhora que el nostre Patrimoni Històric,  els edificis escolars de Catalunya, i fent-nos arribar  aquestes imatges a l’email castellardiari@gmail.com

 

 

Comentaris