MAS VILANERA. L’ESCALA. L’EMPORDÀ SOBIRÀ.

 

Llegia que  el Mas Vilanera data dels segles XVI-XVII.




A partir de la data de construcció inicial s'han anat fent successives obres de remodelació i ampliació, d'acord amb les necessitats de l'ús agrícola.


En origen, la torre de defensa era un element aïllat.


El cos que la uneix amb el nucli principal de la casa és una construcció dels segles XVIII-XIX.


 Can Vilanera és una masia com tantes altres de les comarques marítimes que fou fortificada per prevenir el perill de la pirateria, que durant el segle XVI i XVII va augmentar consideradament. Aquest seria un fenomen que explicaria la presència de la majoria de les masies fortificades pròximes.


L'Ajuntament de l'Escala aprova la compra del Mas Vilanera per 1,3 milions d'euros


https://joandalmaujuscafresa.blogspot.com/2018/02/monestir-de-santa-maria-de-vilanera.html


La pèssima situació econòmica i social del REINO, em feia pensar en un relat bíblic.  Gn 41,14-36,  Josep interpreta els somnis del faraó:




Vaig veure sortir del riu set vaques grasses i boniques, que anaven pasturant entre els joncs. Darrere d'elles en van sortir unes altres set, escarransides, lletges i magres: enlloc d'Egipte no n'he vistes mai de tan lletges.  Les vaques magres i lletges es van menjar les set vaques grasses que abans havien sortit del riu.  Quan ja les tenien dintre, no es notava que les haguessin engolides: continuaven tan escarransides com abans


Els hereus del franquisme encarnen les “ vaques  lletges i magres “, i la ciutadania del REINO fa el paper de les “ vaques grasses “. 


D’ençà de l’any 2004 l’inefable José Luis Rodríguez Zapatero (Valladolid, 4 d'agost de 1960) al GOBIERNO, i el silencia còmplice de la resta de partits, sindicats i  altres col·lectius, la “desamortització social “ agafava embranzida, i amb poc més de 18 anys s’aconseguia que més d’un terç de la ciutadania visques en la quasi misèria.  


Aprofiteu els darrers dies de “ vaques grasses” per voltar per Catalunya, retratant alhora que el nostre Patrimoni Històric,  els edificis escolars de Catalunya, i fent-nos arribar  aquestes imatges a l’email castellardiari@gmail.com



 


Comentaris