ERMITA DE SANT GRAU. ÚRUS. LA CERDANYA

 El Vicent Miralles Tortes, pública una fotografia “ Ermita d'origen romànic advocada a  Sant Grau, al poble d' Urús, a 1.300 metres  d’altitud  ( La Cerdanya ). I, explicita, han restaurat l'ermita i li han afegit una espadanya”.




L’enciclopèdia del  romànic en diu ; Església situada en el serrat de Sant Grau o del Puig d’Urús.


Fou el temple del vilatge de Vilagrau o del Puig d’Urús, avui despoblat.


En l’actualitat és una ermita de la parròquia de Sant Climent d’Urús.


        


 

Josep Maria Viñolas Esteva.      Vista interior de la capella.

 

No conserva cap vestigi de l’edifici romànic.


L’església és mencionada per primer cop en l’acta de consagració de l’església parroquial de Sant Climent d’Urús del 1037, en què consta que el bisbe Eribau d’Urgell li subjectà com a sufragània l’església de Sant Grau de Puigfrondí (ara d’Urús).


 Entre el 1198 i el 1199 fou saquejada pels homes del vescomte de Castellbò i del comte de Foix. Entre altres malifetes, esbotzaren el cofre de les relíquies i assotaren el prevere al peu de l’altar.


 https://indretsescbergueda.blogspot.com/2013/07/ermita-de-sant-grau-del-puig-durus-urus.html?fbclid=IwAR1GfrS8sDclZUKO0gGENaxTPU7K4uIM8iHBdK5A5DWJpfjLzzXI8zjiB9Q


La pèssima situació econòmica i social del REINO, em feia pensar en un relat bíblic.  Gn 41,14-36,  Josep interpreta els somnis del faraó:




Vaig veure sortir del riu set vaques grasses i boniques, que anaven pasturant entre els joncs. Darrere d'elles en van sortir unes altres set, escarransides, lletges i magres: enlloc d'Egipte no n'he vistes mai de tan lletges.  Les vaques magres i lletges es van menjar les set vaques grasses que abans havien sortit del riu.  Quan ja les tenien dintre, no es notava que les haguessin engolides: continuaven tan escarransides com abans


Els hereus del franquisme encarnen les “ vaques  lletges i magres “, i la ciutadania del REINO fa el paper de les “ vaques grasses “. 


D’ençà de l’any 2004 l’inefable José Luis Rodríguez Zapatero (Valladolid, 4 d'agost de 1960) al GOBIERNO, i el silencia còmplice de la resta de partits, sindicats i  altres col·lectius, la “desamortització social “ agafava embranzida, i amb poc més de 18 anys s’aconseguia que més d’un terç de la ciutadania visques en la quasi misèria.  


Aprofiteu els darrers dies de “ vaques grasses” per voltar per Catalunya, retratant alhora que el nostre Patrimoni Històric,  els edificis escolars de Catalunya, i fent-nos arribar  aquestes imatges a l’email castellardiari@gmail.com

Comentaris