IN MEMORIAM. ESCOLA DE CUATROCORZ. PERALTA DE CALASSANÇ. LA LLITERA. EDIFICIS ESCOLARS DELS MUNICIPIS DE PARLA CATALANA DE L’ARAGÓ.

 

https://es.wikipedia.org/wiki/Anexo:Municipios_catalan%C3%B3fonos_de_Arag%C3%B3n_seg%C3%BAn_el_Anteproyecto_de_la_Ley_de_Lenguas

 

Cuatrocorz és un petit nucli poblacional integrat  al municipi de Peralta de Calassanç a la Llitera, comarca de la província d'Osca. Situat als voltants de la Serra de Carrodilla ,  si accedeix a través d´una pista asfaltada que parteix d´Alcampell.

 

El llogaret compta amb construccions típiques de la zona, l’església parroquial dedicada a Sant Pere amb una sola nau i petita espadanya, i l’edifici que havia donat aixopluc a l’escola, i que retratava l’Antoni Calvo Uribe, i de la que en demanaré dades de l’autor i l’època de construcció a aytoperaltacalasanz@aragon.es






 És coneguda la tradició terrissera Cuatrocorz que encara conrea


Conserva  un antic i singular monument , el Torreón de Romá, anomenat així per ser aquest un dels seus últims propietaris; aquesta petita torrassa conserva la seva estructura original gairebé intacta i, al seu interior, hi ha una interessant escala de cargol que donava accés als pisos superiors.

 

El traçat urbà comptava amb 18 cases cadascuna amb el seu sobrenom o cognom, com és costum és aquesta terra, destacant casa Forradellas. Comptava també  amb una església, una escola,  un forn comunal i un peiró típic de les cruïlles de camins; prop del poble encara queden les restes de dos forns on coïen les famoses gerres de Cuatrocroz i, més allunyades, les restes de l'antiquíssima ermita de Santa Justa i Rufina.


Quan al topònim llegia que el singular Corz, es correspon amb el vocable  cort/corte  'estable', i vindria a remarcar la petitesa del nucli.


Comentaris