IN MEMORIAN. DISPENSARI ANTITUBERCULÓS DE REUS. EL CAMP JUSSÀ DE TARRAGONA

 

El Daniel Fernández , pública fotografies del que havia estat  Dispensari antituberculós de Reus”,  i per extensió del  Camp jussà de Tarragona






Llegia que l'edifici de ressons modernistes, situat al carrer de Sant Joan, forma part de l'illa ocupada per l'Hospital de Sant Joan, situada en un entorn urbà d'alt valor arquitectònic, i sotmès a importants transformacions. Dona façana a les cases Rull i Gasull. La portalada de pedra de carreus que té la tanca del jardí, és l'única resta arquitectònica del convent de les Monges Carmelites que ocupava part de l'actual plaça de Prim. A la filada superior de carreus d'aquesta porta hi ha unes lletres que diuen: "Gaspar Huguet cum coniuge sua M. A. Sales. 1693", nom de les persones que van llegar una gran part dels seus béns per a la construcció del convent.

 

L'origen d'aquesta construcció la trobem en la política sanitària portada a terme per la Mancomunitat de Catalunya, quan el 1923 va plantejar un sanatori antituberculós a la zona. L'Ajuntament de Reus va cedir uns terrenys municipals, però l'obra no es va poder realitzar, ja que la Mancomunitat va ser abolida per Primo de Rivera. La Diputació de Tarragona en recollí la necessitat a instàncies de l'ajuntament reusenc i el 1927 s'iniciaren les obres per Joan de la Creu  Rubió i Bellver (Reus, 24 d’abril de 1870-Barcelona, 30 de novembre de 1952 , que havia estat arquitecte en cap de la Mancomunitat i havia redactat el projecte de 1923.[1] Es va inaugurar el 1928 i atenia la població tuberculosa de la comarca. La sala de malalts tuberculosos es va tancar el 1971, per manca d'interns, ja que la malaltia estava eradicada. El dispensari va tancar definitivament el 1992.


Actualment s'ha rehabilitat i s'hi instal·len les oficines de l'Agència Reus Promoció, entitat municipal dedicada a la promoció de la ciutat.


La “ privatització” de la sanitat  està propiciant el retorn de malalties que es donaven per eradicades.

https://www.dw.com/es/inquietante-repunte-de-casos-de-tuberculosis/a-61237045


Cal reconèixer i valorar els esforços dels nostres polítics per aconseguir aquesta fita sinistra.

Comentaris