PONT DEL RECTOR. MONISTROL DE CALDERS. EL MOIANÈS

El Feliu Añalos i Masllovet, director de la Galeria Fotografia de la pàgina moianes.net , publica entre altres una imatge del  Pont del Rector de Monistrol de Calders, llegia que  és un pont de pedra de dos ulls amb un pilar central de planta hexagonal, acabat al extrems en angle agut i realitzat amb grans carreus de pedra rectangulars, col·locats al trencajunt. A partir d'aquest pilar central i de les dues basses situades a cada extrem de les mateixes característiques estructurals, es disposen dues gran arcades de mig punt rebaixat realitzades amb paraments de pedra irregular llevat de les dues cantoneres, on es disposen grans dovelles de pedra molt ben tallades i escairades.




La resta de murs fins a la cota del paviment s'estructuren a base d'un paredat comú.


A dita cota s'observa una moderna intervenció consistent en l'ampliació de la calçada amb una estructura de bigues de ciment armat col·locades en voladís, amb una barana metàl·lica de barrots verticals i passamà de disseny senzill, que emmarquen una zona habilitada per a vianants.


 A la zona de ponent hi ha una placa commemorativa amb la següent inscripció: "Dr. BELLVER 1798-1962",  sembla que la seva construcció va ser per iniciativa del Mn.  Francesc Bellver, segons la tradició oral recollida, això es va deure a que un aiguat es va endur la palanca que permetia creuar el riu a dins el poble, fet que va impedir que el mossèn pogués anar a donar l'extremunció a un veí


Va ser el primer pont de certa envergadura i qualitat que es va construir dins el poble i que permetia creuar la riera de Sant Joan amb comoditat.


Formava part de l'antic traçat i via de comunicació de Monistrol vers Calders i cap a Talamanca.


El Moianès és un regal del que poden gaudir quasi sense esforç, les comarques del Vallès, el Barcelonès, el Bages i Osona.


Comentaris