SANTA BÀRBARA DE DAS. LA CERDANYA

 


El Vicent Miralles Tortes  , publica una fotografia de l’ermita  advocada a SANTA BÀRBARA, al poble de Das a la comarca de  la Cerdanya , i afegeix un comentari ; 

La mineria va ser a finals del segle XIX i al llarg del segle XX una activitat econòmica important a la comarca i, concretament, en el municipi de Das amb les explotacions mineres de lignit de Sanavastre i de manganès a la zona coneguda com a Pardinella, al serrat de la Creueta, en la muntanya de la Tossa. 

Testimoni d'aquesta activitat és l'existència de la capella de Santa Bàrbara construïda l’any  1902  -  sense dades del seu autor, com és mal costum en aquest dissortat reialme - , patrona protectora contra els llamps i el foc i, a partir d'aquí, va associar-se als explosius, l'artilleria i les mines. Recordeu aquella frase “ tothom se’n recorda de Santa Bàrbara quan trona” ?

La seva situació al costat del camí antic que porta de Das cap a la Valira i Urús, ens indicaria l’origen probable d’aquesta  ermita  de camí, de les en podeu trobar  diversos exemples a la comarca, dedicades a sants protectors”

https://ca.wikipedia.org/wiki/Sant_Sebasti%C3%A0_de_Sant_Joan_de_Pladecorts

https://www.poblesdecatalunya.cat/element.php?e=993

https://ca.wikipedia.org/wiki/Sant_Sebasti%C3%A0_de_Viliella


Patrimoni Gencat en fa una descripció quasi telegràfica d’aquesta ermita advocada a Santa Barbarà; edifici  d'una sola nau amb sostre de fusta i l'altar en hemicicle. 

A cada costat de l'altar s'obre una petita finestra de mig punt, així com als costats de la porta i una damunt.

A considerable alçada, s'aprecia una aresta al llarg de la paret. El campanar s'aixeca damunt de la porta en forma d'espadanya senzilla. La porta és de mig punt molt senzilla.




Jordi Contijoch Boada. 2010. Vista interior de l'ermita.

http://invarquit.cultura.gencat.cat/Cerca/Fitxa?index=0&consulta=&codi=7692

Habitualment el terme capella es fa servir per parlar d’una part d’una església, o d’un edifici religiós, situat dins d’un nucli habitat i/o un mas o masia. 

El terme ermita es reserva per descriure els edificis religiosos situats fora dels nuclis habitats


Comentaris