CA L’AGUT. SORBA. MONTMAJOR. EL BERGUEDÀ

 

Em regalaven un llibre,  REVISTA CATALANA DE GEOGRAFIA,  en el que trobava una  fotografia de Ca l’Agut , una de les cases antigues de Sorba, al terme de Montmajor a la comarca del Berguedà.




El  Mapa de Patrimoni en diu ;  edifici de planta basilical, cobert a doble vessant i amb el carener perpendicular a la façana que és orientada a migdia. És una casa de planta, dos pisos i golfes. Com moltes cases catalanes, la façana té l'eix de simetria descentrat respecte a l'ordenació de les seves obertures, ja que les finestres i balcons estan situats al costat de dos finestrals (un a cada pis) a modus d'eixida, adovellats i d'arc de mig punt rebaixat, que es troben desplaçats cap al costat dret de la façana. El finestral del segon pis actualment es troba tapiat. La porta, adovellada i d'arc de mig punt es troba a l'interior, ja que la casa va ser ampliada per la façana fent una eixida i obrint a la planta l'accès amb volta de canó. L'interior està distribuït en tres crugies perpendiculars a la façana i s'observen les ampliacions: el primer edifici estaria situat al centre i al costat de tramuntana, creixent primer cap el costat de llevant construint dues voltes de canó paral·leles entre elles i amb la façana, amb les pedres posades a plec de llibre; després s'amplià pel costat de ponent, construint una sola volta perpendicular a les dues anteriors. Finalment es va afegir el cos de l'eixida davant de la façana i la porta principal amb una volta a cada crugia. Davant de la casa, amb ajuda d'altres coberts, es tanca el recinte de l'era a modus de baluard. A la sala es conserva una llinda amb la data 1756 i advocada al mur de NW hi ha una antiga tina de cairons dins d'una edificació.


Quan al topònim Sorba, Joan Coromines i Vigneaux (Barcelona, 21 de març de 1905 - Pineda de Mar, Maresme, 2 de gener de 1997) defensa el sentit de 'territori veí d'una població   qualificada de URBS’ la pre-romana ÓTURA que ha donat Vall d'Ora i Aigua d'Ora, immediates.




https://patrimonicultural.diba.cat/element/ca-nagut


https://ca.wikipedia.org/wiki/Ca_l%27Agut_(Montmajor)


Poseu Catalunya a la vostra agenda.

Comentaris