SANTA EUGÈNIA D’AVINYONET DE PUIGVENTÓS. L’EMPORDÀ SOBIRÀ

 

El Pepe Figueredo Aguilera, publica fotografies de l’església de Santa Eugènia, al terme d’Avinyonet de Puigventós, a l’Empordà sobirà


El C.O.A.C  en diu ;

http://www.coac.net/COAC/centredocumentacio/Girona/arxiu/edificis/dades/fitxa.html?registre=&autor=&denominacio=&adreca=&poblacio=Avinyonet+de+Puigvent%C3%B3s&page=1&pos=1


Esglesia d'una nau amb absis semicircular. La nau està coberta per volta apuntada i l'absis amb volta de quart d'esfera.


L'absis, juntament amb l'arc triomfal del presbiteri, són els únics elements romànics del conjunt.


Façana centrada per la porta d'entrada, d'arc de mig punt emmarcat per dovelles, i ocul a la part posterior. Campanar de cadireta d'una única obertura.


Del primitiu edifici romànic només se'n conserva l'absis. La nau fou construïda en els segles XVII i XVIII. Mentre que la façana fou refeta en el segle XIX (a la porta adovellada hi ha la data de 1852).


Patrimoni Gencat ho amplia un xic;

http://invarquit.cultura.gencat.cat/Cerca/Fitxa?index=0&consulta=&codi=16772


Petita església situada al veïnat de Sta Eugènia, a dos quilòmetres del poble. És un temple d'una nau amb volta apuntada i absis semicircular a llevant. A la façana de ponent hi ha una petita porta d'arc de mig punt adovellada que representa incisa la data 1852. Més amunt hi ha un petit òcul, i en la part superior un campanar de cadireta d'un sol arc. L'absis és la part més antiga i conserva visible a l'exterior el seu aparell romànic de carreus mitjans i escuadrats sense cura que es podria datar a mitjan segle XI. Al centre hi té una finestra de doble esqueixada i arcs de punt rodó amb coberta de quart d'esfera; i es comunica amb la nau amb arc triomfal. La nau possiblement fou reformada als segles XVII - XVIII, conserva, però, fragments de murs romànics. És coberta per una volta lleugerament apuntada. L'extrem occidental de la nau, amb el frontis, és de mitjan del segle XIX.




                Albert Martínez Ayza. 2009 . Vista frontal de l'ermita.

 


Jacob Casquete  Rodiguez.  2009. Vista general de l'interior del temple.




Albert Martínez Ayza. 2009.  Vista posterior de l'ermita.

 

La primera notícia que es coneix és de l'any 1338 en motiu d'una visita pastoral, i s'explica que l'església està sense rendes i s'informa al bisbe que de les possessions se n'havien apoderat els hospitalers de la comanda d'Avinyonet.


El culte s'hi mantingué i el mobiliari augmentà al segle XVIII.


De l'any 1734 hi ha noticia de l'existència d'un retaule amb escenes de la vida i martiri de Santa Eugènia que desaparegué l'any 1936.


L'església estava molt abandonada i els Amics d'Avinyonet en van promoure la recuperació.


Actualment s'hi torna a celebrar l'aplec del dilluns de Pasqua.

Comentaris