ESGLÉSIA DE LES LLARS ANNA ALBERTA FELÍCIA GIRONELLA I LLOBET. BARCELONA

 

El Juan Navazo Montero visitava el dia 21.1.2023,  les Llars Anna Alberta Felícia Gironella i Llobet (Barcelona, 1881 - Ciutat de Mèxic, 1967) de Mundet, al barri de Montbau de Barcelona, la seva filla, la Maria Navazo Valero, feia una exhibició de patinatge.




Llegia que l' església   - no ens queda clara l’advocació d’aquest temple, i agrairem a qui pugui explicar-la que ens ho faci saber a l’email castellardiari@gmail.com  - és de planta de creu llatina amb una torre campanar exempta.


La façana principal és d'obra vista. No hi ha cap finestra o rosassa i tot l'espai està ocupat per el gran baix relleu "El Salvador de la humanitat dolençosa", obra d'Eudald Serra  Güell (Barcelona, 1911-ibidem, 2002) .


 A la part baixa un porxo de formigó recolzat sobre columnes de ferro aixopluga la porta principal de vidre i fusta.


La façana es corona amb una forma triangular, que ressegueix el perfil de la coberta a dues aigües, i una creu blanca al vèrtex.




L'interior és d'una sola nau, amb una llum de 20 metres, amb el sostre a dues vessants, transsepte i absis poligonal. Als peus hi ha un cor amb orgue. Recollint la tradició gòtica, als murs s'obren finestrals que omplen de llum i color l'interior, però aquí el concepte es porta a l'extrem i els murs s'obren de dalt a baix per uns grans vitralls rectangulars que doten d'un ritme sistemàtic a la nau. En aquests vitralls en general hi ha una voluntat de geometrisme i de barreja de colors. Els de l'esquerre, segons s'entra a l'església, són obra de Jordi Domenech ( ens agradarà tenir noticia del cognom matern, i del lloc i data de naixement i traspàs a l’email castellardiari@gmail.com ) i al·ludeixen a les obres de misericòrdia espiritual. Els del costat dret fan referència a les obres de la misericòrdia corporals i a Sant Joaquim, Sant Antoni de Pàdua i Sant Joan Bosco; són obra de Joan Vila Grau (Barcelona, 14 d'agost de 1932 - Barcelona, 11 de novembre de 2022) pintor i vitraller,  i en elles va fer ús a la tècnica del grattage (traços que es fan amb polsim de ferro o coure sobre el vidre) gràcies al qual s'aconsegueixen diferents textures. Per últim, Will Faber (Saarbrücken, Imperi Alemany, 1901 — Barcelona, 1987) f¡ va fer les tres vidrieres del presbiteri dedicades a les Virtuts Teologals (Fe, Esperança i Caritat) i les del creuer que representen les Virtuts Cardinals ( Prudència, Justícia, Fortalesa i Temperança); aquestes estilísticament s'apropen a l'Informalisme.


L'absis està presidit per una gran escultura de la Puríssima en alabastre, obra de Joan Rebull Torroja (Reus, Baix Camp, 27 de gener de 1899 - Barcelona, 27 de febrer de 1981), i el mur va ser pintat per Joan Josep Tharrades Vidal (Girona, 5 de març de 1918 – Barcelona, 4 de juliol de 2001) amb unes taques verdoses i blaves que remeten al fons marí; per aquesta pintura, que és pur cromatisme dins l'abstracció, se'l va qualificar de tachisme. L'altar major, obra de Josep Maria Subirachs Sitjar (Barcelona, 11 de març de 1927 - ibídem, 7 d'abril de 2014) , és una gran bloc de pedra on es representa el Sant Sopar amb dotze calzes que representen els apòstols, onze estan drets i un tombat en referència a Judes. Darrera l'altar hi ha un Crist crucificat de ferro forjat que també és obra de Subirachs. D'aquest autor també són els ambons, un crucifix del creuer, la pica baptismal i les torxes.


A l'exterior la torre campanar és de planta rectangular i fa 45 metres d'alçada. És d'obra vista i s'obren petites obertures rectangulars fins arribar a la part superior on hi ha unes grans obertures rectangulars. Sota aquests finestrals hi ha un rellotge a la cara frontal. El sostre és pla i es corona amb una creu de ferro.


Manuel Baldrich Tibau (Tarragona, 1911 - Barcelona, 1966) , l'arquitecte, s'inspirà per fer l'església en models de l'arquitectura nòrdica, especialment Alvar Aalto, (Hugo Henrik Alvar Aalto. Kuortane, 3 de febrer de 1898 - Hèlsinki, 11 de maig de 1976)

https://invarquit.cultura.gencat.cat/card/42477?fbclid=IwAR3mS7Q2xpPD9DsMFo5Fzr9tR6iyyGjnjcWBd983E8iQlpnE2NxwUwh3z0w


L'any 1954, l'empresari empordanès establert a Mèxic, Artur Mundet Carbó[2] (Sant Antoni de Calonge (Baix Empordà), 1878 – Ciutat de Mèxic, 1965) , es va fer ressò d'una demanada que havia realitzat el president de la Diputació, Joaquim Buxó Dulce d'Abaigar, marquès de Castellflorite (Badalona, 24 d'agost de 1905 – Barcelona, 9 de desembre de 1979) ,  i va donar quaranta milions de pessetes per fer el conjunt residencial i assistencial.


El 14 d'octubre de 1957, el general Franco va inaugurar el recinte amb un conjunt d'edificis moderns i ben preparats destinats a l'atenció d'orfes, ancians, necessitats i malalts.  Val a dir, que l’alçament dels militars feixistes contra el govern LEGÍTIM i DEMOCRÀTIC  de la II República, i els actes de revenja contra les persones que s’hi van oposar, estaven – i encara estan – en l’origen de bona part d’aquells orfes, necessitats i malalts.


Que "El Salvador de la humanitat dolençosa"  continuï donant empara a les víctimes de tanta iniquitat.

 

 

 

 

 

Comentaris