IN MEMORIAM. ESGLÉSIA DE L’ASSUMPCIÓ DE LA MAREDEDÉU, MAL DITA SANTA MARIA. AIGUAFREDA

 


El Joan Berruezo Altarriba, publica una fotografia sense data ,  Aiguafreda. Sant Antoni. Benedicció d'animals. En la que apareix parcialment l’església advocada a l’Assumpció de la Marededéu de la que  llegia a la pàgina de l’Ajuntament; el 1675 es va alçar – per mans desconegudes- en un dels angles de l’actual Plaça Major una petita església que va significar el primer pas per a l’emancipació del nucli que s’anava formant al fons de la vall respecte la parròquia originària de Sant Martí del Congost.


Aquest petit edifici religiós va esdevenir parròquia el 1877 en erigir-se l’església dedicada a Santa Maria d’Aiguafreda.




Santa Maria d’Aiguafreda es va enderrocar perquè deien que havia quedat petita. En època de "desarrollismo",  el nou edifici era símbol de poble important:  església nova, ajuntament nou, camp d'esports, escorxador...

https://www.enciclopedia.cat/EC-GEC-0001311.xml


Ens agradarà tenir noticia a l’email coneixercatalunya@gmail.com , castellardiari@gmail.com de l’autor d’aquell edifici, i de les raons que portaven al seu enderrocament.


En llengua catalana el tractament correcte és Marededéu, la pèrdua de les llibertats l’any 1714, propiciava que també en l’àmbit religiós s’introduís el criteri masclista i reduccionista vers la Verge Maria, anomenant-la Santa Maria.


Aquests més de 300 anys de forçada dependència feien que per efecte de la síndrome d'Estocolm, moltes persones assumeixin com a pròpies les costums dels ocupants.

Comentaris