ESGLÉSIA DE SANTA EULÀLIA A UNHA. SALARDÚ. NAUT ARAN.

 



El Vicent Miralles Tortes, publica fotografies de  Santa Eulària d’Unha , a l’antec  terme de Salardú, integrat ara a Naut Aran,   església d’origen romànic, fidel a la configuració arquitectònica d’aquella època, amb planta basilical de tres naus, la central amb volta de mig punt i les laterals, de quart d’esfera; a llevant, s’erigeixen tres absis decorats al gust llombard; finalment, a l’angle NO, l’afegit d’una torre campanar del segle XVIII.

 


Fotografia del interior. Jordi Contijoch Boada

L’església d’Unha és l’única de la Val d’Aran que conserva les seves pintures mural romàniques, localitzades a la semiesfera de l’absis central. Aquestes pintures mostren fragmentàriament allò que devia haver estat el Pantocràtor (del qual es conserva la cara) situat dintre la màndorla i rodejat pel Tetramorf.

La presència de pintura mural no s’acaba aquí; fa poc, s’han descobert i restaurat unes pintures del segle XVI en les quals, a partir de la seqüència d’enquadraments escènics, es desenvolupen els episodis bíblics de l’oració de Jesús a l’hort de Getsemaní, el petó de Judes, la flagel·lació, Ponç Pilat rentant-se les mans, el camí del Calvari, la Crucifixió i el Judici Final amb Crist Glorificat.

El llegat romànic de l’església de Santa Eulària també es posa de manifest a través de la presència de les piques baptismals. Una de les dues que conserva representa una pica baptismal per immersió i hi ha la possibilitat que fos un sarcòfag reaprofitat. L’altra pica baptismal, amb vas i peu de suport, reprodueix el mateix arcaisme i motius de decoració.

https://www.enciclopedia.cat/catalunya-romanica/santa-eularia-dunha-salardu

https://www.visitvaldaran.com/ca/item/santa-eularia-dunha-2/

https://invarquit.cultura.gencat.cat/card/294

Avui, 8.3.2023, la bona gent, reivindica la igualtat entre totes les persones, altres, voldrien tornar als mals usos com el “dret de cuixa”, que Santa Eulària faci arribar a l’Altíssim les justes reivindicacions de la bona gent, i que el bon Déu, no demori més la seva venjança  contra els altres.

Comentaris