IN MEMORIAM DEL SINDICAT AGRÍCOLA HARMONIA DE CASTELLAR DEL VALLÈS.

 


L'actual seu de la Biblioteca Municipal Antoni Tort fou la seu del Sindicat Agrícola Harmonia.


L'entitat va néixer a principis del segle XX com a sindicat de pagesos adherit a la Unió de Rabassaires, i com a centre de trobada de socis i centre recreatiu on hi havia una agrupació coral, s'hi realitzaven balls, teatre, conferències i discursos. L'entitat partia d'una ideologia d'esquerres.


El local del Sindicat fou construït de nova planta amb les aportacions dels pagesos del poble i el préstec del Banco Hipotecario Español, a la cantonada dels carrers de l'Hospital, l'antic carrer del Metge Portabella i el carrer de Sala Boadella.


El local de Sindicat es va inaugurar el 26 d'abril de 1926. Tenia una sala d'actes, dividida per a cafè i com a sala de ball.


Les activitats que s'hi organitzaven eren balls, obres de teatre a càrrec del grup format pels mateixos socis afeccionats al teatre, conferències i discursos. El Sindicat també tenia un cor.


la creació l’any 1926 d’un local de nova planta, ben espaiós va fer possible el desenvolupament d’una activitat tant de caràcter cultural com lúdic força interessant i remarcable.


 Fou l’estatge social del Círcol Republicà Autonomista, i sovint s’hi realitzaven actes de caràcter polític com mítings i conferències càrrec de significades personalitats republicanes i catalanistes. També era la seu d’un sindicat de pagesos adherit a la Unió de Rabassaires i per aquests motius, l’Harmonia era el local dels castellarencs d’esquerra. L’Harmonia tenia una sala d’actes una tercera part de la qual, al fons, era destinada a café i la resta a actes de tota mena, des de balls i concerts fins a representacions teatrals i conferencies. A l’Harmonia cada any pel 14 d’abril se celebrava un acte commemoratiu de la proclamació de la República l’any 1931 –cosa que no feia cap més entitat del poble– amb la participació de destacats polítics entre els quals hi havia sempre un o dos diputats al Parlament de Madrid. I de tant en tant, però d’una manera periòdica, s’hi feien altres actes públics com un míting contra la guerra i el feixisme, o un altre d’afirmació sindical. Tot això s’alternava amb representacions teatrals.


La vida del Sindicat Agrícola Harmonia, com a conseqüència de la victorià dels sediciosos feixistes contar el govern LEGÍTIM i DEMOCÀTIC de la II República , no va ser molt dilatada.


Des del febrer de 1985 és la seu de la Biblioteca Municipal Antoni Tort, gràcies al conveni establert entre l'Ajuntament i el Servei de Biblioteques de la Generalitat de Catalunya per tal de dotar la vila amb una biblioteca, ja que fins aleshores no n'hi havia cap. El nom d'Antoni Tort Rocavert (Castellar del Vallès, 1887 - Castellar del Vallès, 1981)  és el de l'últim alcalde elegit democràticament abans de l’alçament armar dels militars feixistes contra el govern LEGÍTIM i DEMOCRÀTIC de la II República

 

En un primer moment només ocupava la planta baixa de l'antic local del Sindicat però des de l'any 2001 es van ampliar les instal·lacions ocupant el primer pis de l'edifici, que durant molts anys i fins a finals de 1993 havia estat el gimnàs municipal; així el 21 d’octubre de 2001 es va inaugurar aquesta remodelació que va suposar que la biblioteca tingués dos pisos.


Edifici en cantonada de planta semi-soterrada i planta pis, amb coberta a dos vessants paral·lels al carrer de Sala Boadella.


Les façanes est i sud són de composició simètrica amb grans obertures amb arcs rebaixats, lligats per imposta de maó vist; ambdues són rematades per coronament de línies ondulades. A la façana oest es disposa de respirall central de formes sinuoses, a la sud apareixen les finestres de la planta inferior, més petites. La façana a nord s’obre a un espai descobert que dona accés a la biblioteca i altres dependències municipals. En l’adequació de l’edifici com a biblioteca es va obrir el sostre intermedi a tot el llarg de la planta, fet de voltes de maó atirantades, per aconseguir un doble espai d’entrada, permetent bona il·luminació natural


En l'actualitat l'entrada a l'edifici és per la part frontal, pel carrer de Sala Boadella però quan es va inaugurar la biblioteca l'entrada es trobava a la part lateral, pel carrer Hospital. Des de començaments de desembre de 2006 la Biblioteca Municipal Antoni Tort llueix en una de les seves parets la gran pintura d'Alfons Gubern Campreciós (Sabadell, 23 de març de 1916 - Castellar del Vallés, 22 de setembre de 1980) que hi havia a la Sala de Petit Format de l'Ateneu. El quadre, de 4'7 metres de llarg i poc més de dos d'alçada, es va instal·lar a la paret de l'espai obert entre les dues plantes de la biblioteca.


L'obra de Gubern representa una al·legoria sobre la sortida de missa a l'antiga església de Sant Esteve de Castellar Vell. El quadre va ser pintat l'any 1953 amb motiu de la reinauguració de l'Ateneu Castellarenc i va ser penjat a les parets de la sala del cafè.


https://invarquit.cultura.gencat.cat/card/27289


https://www.diba.cat/documents/429042/c1720c43-c05b-4683-a0f3-7912bedd3d14


https://ca.wikipedia.org/wiki/Sindicat_Agr%C3%ADcola_Harmonia


Com és mal costum, cap dada de l’autor de l’edifici, si en teniu dades sou pregats de fer-nos-ho saber a l’email castellardiari@gmail.com

Comentaris