IN MEMORIAM. TEATRE EL JARDÍ. FIGUERES. L’EMPORDÀ SOBIRÀ

 

Llorenç Ros i Costa (Cartagena (Múrcia) - 11.09.1890 + Cartagena (Múrcia) - 1988  )  va ser l’autor l'any 1914  de l’actual  «Teatre Municipal El Jardí'», , per encàrrec del propietari i promotor,  Pau Pagès Lloveras (1837-1921), a dia d’avui,   és un equipament cultural que, amb un aforament de 919 localitats més una llotja per a persones amb discapacitat, acull una variada programació de teatre, música, dansa, circ i altres disciplines artístiques.



En va ser decorador: Josep Castelló (escenògraf)  ,-  ens agradarà tenir noticia del cognom matern, i el lloc i data de naixement i traspàs en el seu cas a l’email castellardiari@gmail.com – ens irrita la pervivència d’aquest mal costum d’obviar el cognom matern, que s’imposava exitosament  per la dictadura franquista.   

L’ Antònia Gimbernat, m’enviava un e.mail en el que em deia; Bona tarda, a l'article que us adjunto hi ha el segon cognom de Josep Castelló, però cap dada del seu naixement i defunció.

https://www.emporda.info/cultura/2016/10/24/historia-d-jardi-quatre-postals-50945802.html

Salutacions.

En els anys 1990-91, El Jardí fou objecte d'una profunda remodelació, executada per empreses locals de la construcció seguint el projecte de l'equip d'arquitectes format per  Gilbert López-Atalaya Mañosa , Susana Borzone Tettamanti  i Nèstor O. Rube  Gazzola.

 El 2021 l'ajuntament ha fet destruir bona part dels elements decoratius que coronen l'edifici encetant una polèmica pública.

https://www.figueres.cat/ajuntament/el-govern-de-la-ciutat/arees-de-govern-regidories/

https://www.arquitecturamodernista.cat/autors/lorenzo-ros-costa

https://www.elpuntavui.cat/politica/article/17-politica/2171909-la-restauracio-de-les-cupules-del-teatre-el-jardi-a-l-agost.html

A Catalunya no li calen enemics – que en té, i molts – només amb els “ amics  ja tenim assegurada la misèria en tots els àmbits de l’existència.

Comentaris