IN MEMORIAM. LES CASES BARATES DE SENTMENAT. EL VALLÈS OCCIDENTAL.

 

El Pere Mas Pascual, publica fotografies del Passeig de Sentmenat, datades l’any 1925.



Els edificis que apareixen estant fets a “ escala humana “ ,  l’aspiració que popularitzaria Francesc Macià i Llussà, (Vilanova i la Geltrú, el Garraf, 21 de setembre de 1859[1] – Barcelona, 25 de desembre de 1933) “ la caseta i l’hortet “ esdevindria durant molts i anys desprès de la seva mort, un ideal per a molts catalans ,  i fins per als no catalans.


Hom pensa que estem davant d’una promoció aixecada acollint-se a la a legislació específica de  les cases barates,  cases de propietat o de lloguer que van ser edificades durant l'últim terç del segle XIX  i el primer terç del segle XX, amb ajuts oficials o préstecs a baix interès, i dirigides a la classe obrera o mitjana baixa de l'època. Normalment eren d'una o dues plantes i se situaven a les rodalies de les ciutats, en espais poc urbanitzats i en terrenys de baix cost, per facilitar als seus habitants (propietaris o llogaters) una vida més confortable i sostenible, tant des del punt de vista sanitari com mediambiental. Aquests habitatges de baixa densitat constructiva, es gestionaven en règim cooperatiu o vinculades a institucions públiques (ajuntaments, partits polítics...)


Actualment les cases barates que depenien de les administracions (ajuntaments, diputacions, patronats municipals...) han anat desapareixent per diferents motius i les que van ser heretades o comprades i mantingudes o rehabilitades per particulars gaudeixen generalment d'un bon estat i d'una excel·lent situació dins de la trama urbana de les poblacions  on han van ser construïdes.


El Vicenç Ramoneda Fruitós, que havia estat alcalde de Sentmenat en va ser el promotor, hom pensa que l’autor, podia ser l’ arquitecte Antoni de Falguera i Sivilla (Barcelona, 1876- 12 d'abril de 1947),autor entre altres de la Casa Ramoneda, del Cementiri de Sentmenat,... , ens agradarà tenir-ne confirmació a l’email castellardiari@gmail.com

http://www.totsentmenat.info/cat/alcaldes.htm

https://www.poblesdecatalunya.cat/element.php?e=1127

http://coneixercatalunya.blogspot.com/2013/07/el-cementiri-de-sentmenat.html

Sentmenat manté encara un Patrimoni Immoble que caldria divulgar des de  l'Ajuntament. 


Comentaris