ANTIC MAGATZEM CORTÉS I COLOMER. TERRASSA

 


Retratava amb força dificultats tècniques la façana  de l’edifici de la  Placeta de la Font Trobada, 2 - Raval de Montserrat, 4. De Terrassa.

Patrimoni Gencat adjudica l’autoria, a l’arquitecte  Francesc Guàrdia i Vial (Barcelona, 1880 – 27 de gener de 1940)

EDIFICI UNIÓN COMERCIAL I INDUSTRIAL - ANTIC MAGATZEM CORTÉS I COLOMER

https://invarquit.cultura.gencat.cat/card/28076

Llegia ; es tracta d'un edifici públic entre mitgeres amb dues façanes, fent xamfrà d'angle obtús. Consta de planta baixa i pis, encara que la gran alçada dels sostres li dona més volum. La façana principal, que dona a la placeta, és simètrica i té una tribuna central de gran superfície, feta amb ferro i vidre. Tot l'edifici té una gran riquesa ornamental de llenguatge eclèctic.

L'edifici es va construir l'any 1897 per allotjar-hi un magatzem de teixits, anomenat Cortès i Prat. Al cap de tres anys allotja el Magatzem Cortès i Colomer, nom amb què és conegut tradicionalment des de llavors.

El 1906 es va transformar en el Cafè Condal. Al mateix edifici hi havia també l'Ars Lucis, un teatre i cinema en què es van representar espectacles de 1906 a 1907, sota la direcció de Joaquim Vancells   Vieta (Barcelona, el Barcelonès, 28 de juny de 1866 - 26 de desembre de 1942 .

El cafè va tancar les portes el 2 de desembre de 1925.

Anys després l'edifici va passar a allotjar la Unió Comercial i Industrial, una de les dues patronals de la ciutat, juntament amb l'Institut Industrial, que el 1978 es van fusionar en l'actual Confederació Empresarial Comarcal de Terrassa (CECOT).

A la fitxa de l’Ajuntament però,  consta com autor  de  la Reforma de la façana de l’edifici de la ‘Unión Comercial e Industrial’ : Joan Carpinell Salles  (Barcelona ,  17 de febrer de 1845 + ? )



http://emap.terrassa.cat/mapGIS/mapModules/Historic/patrimoni/OM_01_1893_union_comercial.pdf

Molt aconsellable la lectura de TERRASSA ABANS DE MUNCUNILL: L’ARQUITECTURA DE JOAN CARPINELL, JAUME COMERMA I MIQUEL CURET, obra de Guillem Fernàndez Gonzàlez (Girona, 1983), i Miquel Àngel Fumanal Pagès (Barcelona, 1976)

https://recordsdeterrassa.wordpress.com/tag/unio-comercial-i-industrial/

Ens cal llum i no fum, en la descripció del Patrimoni Immoble de Catalunya.  Ens agradarà tenir confirmació a l’email castellardiari@gmail.com  de l’autoria del projecte inicial de l’edifici, i àdhuc – que tot és possible – la participació  del mestre d’obres Joan Carpinell Salles  (Barcelona ,  17 de febrer de 1845 + ? ), i de l’arquitecte Francesc Guàrdia i Vial (Barcelona, 1880 – 27 de gener de 1940)

Retrataria desprès un edifici que forma part de la  Casa Consistorial de Terrassa, annexionat pensem que “ manu militari “,  del que com és mal costum,  no en trobava cap dada. Sou pregats de fer-nos arribar qualsevol informació a l’email castellardiari@gmail.com

 Sembla que la dictadura donava instruccions als funcionaris de destruir i/o alterar la informació relativa a la documentació del Patrimoni Immoble històric de Catalunya, les instruccions sempre de forma verbal, es transmetien – i potser encara es transmeten – als que arriben “ nous”. 

 

 

Comentaris